Nejlepší školní časopis vydávají studenti v Havířově

7. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Havířovští gymnazisté mají školní časopis roku. Už podruhé studenti gymnázia J. A. Komenského zvítězili v soutěži, do které se hlásí novinářské redakce ze základních a středních škol z celého Česka. Jejich časopis Komár zaujal odborníky obsahem i grafikou.

Gymnazisté Sára Lakomá a Josef Štefl zrovna řeší, jak dostat do lednového čísla příběh afrického studenta, kterého jejich škola před lety na dálku adoptovala. Šéfredaktorka a její pravá ruka hlídají vše, od témat článků až po grafiku.

Občas ale narazí na nečekaného nepřítele - vlastní lenost. „Na poradě jsou všichni takoví nadšení, jak to napíšou, jak to bude vypadat skvěle. A potom mají před sebou dlouhé tři týdny, kdy mohou psát, a samozřejmě se k tomu každý dokope poslední víkend,“ směje se Sára Lakomá.

„Je to pravda. I kdybychom na to měli deset let, tak si to necháme na poslední den. A nejhorší pak je, když se vám do toho všeho ještě přimotá písemka,“ dodává Josef Štefl.

Mezi studenty, učiteli i rodiči každý měsíc koluje zhruba stovka černobílých časopisů s nápisem Komár. I když se mění členové redakce, nenápadný měsíčník podruhé za sebou zaujal odborníky, kteří mu věnovali titul "Školní časopis roku".

Tajemství úspěchu?

Tajemství úspěchu je podle šéfredaktorky Sáry Lakomé jednoduché: „Věc, které si na nás hlavně ti hodnotitelé nejvíce cení, je to, že jsme studentský časopis a věnujeme se právě těm studentským věcem. Což v řadě časopisů chybí. Je to chyba, ale není jednoduché se věnovat právě věcem o dění školy. Takže se snažíme dělat rozhovory s profesory, ankety se studenty ve škole.“

Na slavnostní vyhlášení do Brna se ale vydat nemohli. Podobně jako další lidé uvízli kvůli ledovce na nádraží.

„Mne vlastně probudil ve čtyři ráno telefonát tady od šéfredaktorky – Hele, Pepo, myslíš, že se tam vůbec dostaneme? Já jsem ještě tak optimisticky říkal, že určitě. Nakonec jsme skončili ve Svinově na nádraží, kde nám řekli, že do Brna už nic nepojede,“ popisuje Josef Štefl.

Už teď navíc gymnazisté zavádějí další novinky, aby přitáhli další čtenáře. „Teď jsme se třeba pokusili zaujmout starší studenty s rubrikou Kam po maturitě. To je něco, co se bude hodit i jim. A myslím si, že to je ta cesta,“ míní Štefl.

Časopis dnes píše desítka studentů gymnázia. Další nadšenci, kteří se nebojí novinařiny, by se jim ale prý určitě hodili.

autor: stj
Spustit audio