Terry English učí Ostravany zpívat gospel. Zájem je obrovský

12. prosinec 2014

Když přišel s nápadem naučit Čechy zpívat černošské gospely, nikdo mu nevěřil. Sbormistr Terry English se ale nevzdal a v Ostravě dal dohromady stočlenný sbor amatérských zpěváků. Výsledek intenzivního zkoušení teď ukáže na dvou vánočních koncertech.

Do projektu Ostrava zpívá gospel se mohli přihlásit i naprostí amatéři. Základům gospelové hudby se ale musí naučit v rekordně krátkém čase. Zkoušky už totiž zanedlouho vyvrcholí dvěma vánočními koncerty s kapelou.

Zájem byl obrovský a sto míst ve sboru se rychle naplnilo. Na nácvik repertoáru mají ale jen měsíc. Scházejí se proto jednou až dvakrát týdně a zpívají i několik hodin v kuse.

A tak se uprostřed sálu multižánrového centra Cooltour tísní na třech schůdcích stočlenný sbor. Většina jsou amatérští zpěváci odhadem od 15 do 50 let a právě načínají pátou hodinu zkoušky. Je mezi nimi i mladá maminka Naďa Konvičná.

„Hrozně si to užívám. Vůbec mi nevadí, že je to náročné. Myslím si, že všichni, kdo jsou tady, tak jsou tady proto, aby si prožili tu hudbu, aby si prožili tu atmosféru a aby se trošku odreagovali od toho, co mají doma,“ směje se maminka.

A jak náročné jsou zkoušky? „No, teď po pěti hodinách mám pocit, že už nezvládám ani mluvit natož zpívat,“ dodává další ze zpěvaček Ivana Gračková.

To ale není případ zkušeného sbormistra Terryho Englishe. Když ho pozorujete na dirigentském stupínku, máte pocit, že tomuhle člověku nikdy nedojdou baterky. Právě on přišel loni s nápadem, že Ostravany naučí zpívat jako černošský sbor.

„Minulý rok jsem měl takovou vizi, že bych mohl v Ostravě udělat nějaké gospelové koncerty, kde by lidé předvedli, o čem jsou Vánoce. Ale taky dát obyčejným lidem možnost si zazpívat. Hodně lidí mi říkalo, že Češi nebudou schopni gospel zpívat, ale já si myslím, že se to dá,“ ujišťuje Terry English.

Dá se ale naučit zpívat gospel za měsíc? „Je to náročné a je to výzva. Ale říkal jsem si, že kdyby byly zkoušky dva nebo tři měsíce, tak by se lidé nepřihlásili. Je to spousta práce, každý týden dostávají domácí úkoly,“ vysvětluje anglický sbormistr.

Času už opravdu není nazbyt, s nacvičeným programem vystoupí už příští víkend 20. a 21. prosince v evangelickém Kristově kostele.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio