Křížem krajem: Tři muzea odcházení

5. leden 2015

Málokdo má to štěstí, že celý svůj život prožije v klidu v místě, kde se narodil. Většina z nás alespoň jednou či i vícekrát za život změní prostředí. A právě odcházení z domova bude hlavním tématem dnešního magazínu Křížem krajem.

Dobrovolný či nucený odchod z domova. To je, jak už bylo zmíněno, hlavní téma dnešního vydání našeho toulavého magazínu Křížem krajem. Vezmeme vás na návštěvu tří míst.

Prvním z nich bude Muzeum Moravských bratří v Suchdole nad Odrou. Tito duchovní pokračovatelé Komenského Jednoty bratrské totiž vyráželi do světa šířit svou víru. A tak dnes díky nim máme nejvíce věřících hlásících se k církvi Moravských bratří v Tanzanii.

Druhým místem bude Lichnov na Novojičínsku. Tam zas navštívíme Muzeum vystěhovalectví a začteme se třeba do dopisu jedné statečné ženy, která líčí své denní starosti v americkém Texasu.

Čtěte také

A do třetice nás čeká návštěva Archivu vojenské historie Těšínského Slezska v Jablunkově. Připomeneme osudy mladých mužů, kteří nedobrovolně odešli do druhé světové války bojovat za Wehrmacht.

Návštěvu tří muzeí můžete s námi absolvovat poslechem záznamu magazínu Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' hned v úvodu článku). Tento i další zvukové záznamy pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.