Křížem krajem na prohlídce bíloveckého muzea

6. únor 2015

Po téměř třech letech rekonstrukce je muzeum v Bílovci opět otevřené. Výstava v měšťanském barokním domě, ve kterém žil kdysi zámecký správce, představuje to nejzajímavější z historie města. Mimo jiné bohatou sbírku knoflíků, které se tu ve velkém vyráběly.

Ulice Zámecká, Bílovec. Právě tam kromě zámku stojí čerstvě opravený třípodlažní dům ve stylu barokní architektury z poloviny 18. století. Jak vypadá dům po rekonstrukci, a kdy v této kulturní památce bude také informační centrum a městské muzeum, uslyšíte v audio záznamu magazínu Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek'). Natáčeli jsme s vedoucí muzea, historičkou Evou Ševčíkovou.

Městskému muzeu slouží barokní dům na náměstí už devadesát let. Přibližuje historii města a tradici textilní výroby, která se tu datuje už od středověku. Nyní architektonická památka láká jak na nové expozice, tak i do podkroví na nejrůznější kulturní pořady.

Další část expozice v přízemí muzea připomíná také bílovecký zámek a jeho někdejší pány. To, že dům původně sloužil správci zámku, připomíná i část muzejní expozice v prvním patře. Návštěvníky tam nad stolem s perem a kalamářem vítá samotný správce.

Muzeum v Bílovci je spolu s Turistickým informačním centrem otevřeno v centru Bílovce denně včetně víkendů. Příští týden ve středu tam například o půl čtvrté odpoledne můžete vyrazit na cestovatelskou besedu o Vietnamu.

autor: čan
Spustit audio