Víte, jak se manipuluje s proslulým psychoanalytikem Sigmundem Freudem?

11. únor 2015

Loutky děti milují a dospělí obdivují. Nejrůznější marionety a maňásky od příborských loutkářů můžete vidět v příborské pobočce Muzea Novojičínska. Mezi kašpárky a draky najdete i postavičku hodně netradiční - slavného příborského rodáka, klasika psychoanalýzy Sigmunda Freuda.

Loutkář Jaromír Kostelník pro výstavu přichystal kopii rodinného divadélka. To bývalo v téměř každé domácnosti. „To proto, aby si s tím děti tady mohly hrát,“ říká loutkář.

Výstava je tedy i interaktivní. „I tady to loutkové divadélko by to mělo oživit a dětem umožnit bližší kontakt. Nejen se dívat, ale vnímat všemi smysly, tedy i hmatem,“ dodává Václav Michalička z příborské pobočky Muzea Novojičínska.

V muzeu se rozhodli, že letos představí neprofesionální loutkáře, kteří to mají jako koníčka. Dva loutkáři jsou z Příbora – Jaromír Kostelník a Metoděj Beran. Ty doplňuje Pavel Šatrán z Nového Jičína.

„A ty loutky jsou různé. Jsou to loutky dřevěné, pak třeba z molitanu a z dalších materiálů. Jsou to také loutky na černé divadlo,“ popisuje Michalička.

Freud umí všechno

Například pan Kostelník má na výstavě asi tři desítky dřevěných loutek. „Některé jsou obléknuté do textilu, jiné jsou vyřezávané celé. Obléká je manželka, protože já na to ty prsty nemám. Všechno jsou to originály, jen jednu jedinou loutku dělám víckrát a to je Sigmund Freud, který má ušitý oblek. A protože to byl vášnivý kuřák, tak mu nesmí chybět doutník,“ ukazuje loutkář.

Sigmunda Freuda na výstavě uvidíte hned ve dvou velikostech. Menší, asi 25 cm vysoká, tzv. dekorační loutka stojí ve vitrínce. Větší, téměř padesáticentimetrová, je zavěšená na váhadlu a podle Jaromíra Kostelníka umí všechno.

„Umí chodit, umí se uklonit. Umí zvednout jednu ruku, druhou ruku... Králů a kašpárků máte všude plno, a to mne nebaví,“ říká pan Kostelník. Prozradil také, že na oblečení prvního Freuda padl jeho oblek.

Více se o loutkách v příborské pobočce Muzea Novojičínska dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Loutky v příborské pobočce Muzea Novojičínska
Spustit audio