Dopady závislosti na návykových látkách na partnerské a rodinné vztahy. Téma pro Poradnu

17. únor 2015

Závislost na drogách nebo alkoholu může člověka stáhnout až na samé dno. Často výrazně zasahuje do života blízkých a mění vazby v rodině nebo partnerském vztahu.

Právě na soužití se závislým jsme se zaměřili v dalším dílu naší pravidelné rozhlasové Poradny. Zástupci frýdecko-místeckého Modrého kříže Monika Valášková a Matuš Bilík radili, jak rozpoznat problémy včas, jak situaci řešit a na koho se obrátit.

Jak rozpoznáme, že žijeme vedle někoho se závislostí? „Asi bychom si měli říct hlavní znaky závislostí. Tam se jedná o to, že ten člověk začíná upřednostňovat všechno té látce, kterou užívá. Snižuje se sebeovládání, zvyšuje se tolerance užívání té látky či hraní. Také dochází k tomu, že člověk mění své hodnoty. To znamená, že začínají problémy v rodině, v práci, mění strategii týkající se koníčků, kterým se přestává věnovat,“ vysvětluje Monika Valášková.

Když se na závislost přijde, je zapotřebí reagovat co nejdříve. „Protože pokud tu situaci nepojmenuje, nedá zpětnou vazbu rodině nebo kamarádovi, že má nějaký problém, tak se ten problém může prohlubovat a dotyčný s tou závislostí může spadnout až na to pomyslné dno,“ upozorňuje Matuš Bilík.

Čtěte také

Někdo možná řeší takové to vnitřní dilema – být tvrdý, přitlačit nebo naopak mhouřit oči a čekat, až se to vyvrbí. Co je lepší?

„Ze začátku je určitě lepší, když spíš nabídneme pomocnou ruku. To znamená přijít za tím dotyčným a říct mu podívej se, cítím, že máš nějaký problém, nebo že ta situace se ti vymyká z rukou, chci ti nějak pomoct, společně to můžeme zvládnout. To ale samozřejmě nemusí vždy fungovat,“ radí Bilík.


Téma příští Poradny
Jak se bránit, když vám kadeřnice zničí vlasy barvou nebo trvalou? Jak se dají reklamovat služby? Na vaše dotazy budou ve studiu odpovídat Dáša Smolková a Petr Cop z ostravské pobočky České obchodní inspekce. Ptejte se už teď! Napište nám na poradna.ostrava@rozhlas.cz.

Závislosti se také často proplétají. „Kombinace závislostí jsou docela časté. Nejčastěji se setkáváme s kombinacemi alkoholu s gamblingem nebo marihuana a pervitin. Ale myslím, že automaty už docela nahrazují sázky. A u dětí jsou to PC hry, Facebook a podobně,“ vyjmenovává Valášková.

Oba také doporučují problém nebagatelizovat, prohřešky závislého člověka omlouvat nebo vzniklé problémy řešit za něj.

Celý rozhovor si poslechněte v záznamu naší rozhlasové Poradny – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další záznamy pak najdeme v iRadiu.

autor: stj
Spustit audio