V Dobroslavicích bydlí ve vlastním domku na zahradě rodinného domu přes 500 panenek

18. únor 2015

Paní Bianka Klapuchová z Dobroslavic na Opavsku sbírá panenky a šije na ně kroje podle přesných dobových nákresů a fotografií. První ucelenou sbírku dostala v roce 2002 od své maminky žijící v Německu jako dědictví, aby pokračovala dál v její sběratelské vášni.

Za posledních třináct let rozšířila sbírku na celkem 510 porcelánových panenek a nedávno dokončila se svým manželem na zahradě jejich rodného domu v Dobroslavicích takzvaný Domeček pro panenky, kde svou sbírku vystavuje a ukazuje.

Panenky pocházejí z celého světa. Některé z nich jsou veliké až 120 centimetrů. Jsou mezi nimi porcelánové panenky od uznávaných světových tvůrců, ale také staré historické panenky, kterým jejich sběratelka sama opravuje, šije a vyšívá šaty. Manžel zase opravuje uražené prstíky.

Ve sbírce jsou k vidění panenky z celého světa. Našli byste v ní například anglické vojáky, americké indiány, africkou černošku i s dítětem na rukou a spoustu dalších. Působivé je, že jde o panenky nejrůznějších tváří, úsměvů a výrazů.

Muzeum porcelánových panenek v Dobroslavicích nemá žádnou konkrétní otevírací dobu. Stačí si na internetu najít kontakt na jejich sběratelku Bianku Klapuchovou, zatelefonovat jí a domluvit se s ní na času návštěvy.

Muzeum porcelánových panenek
autor: Artur Kubica
Spustit audio