Vodní mlýn v Bartošovicích na Novojičínsku znovu klape. Technická památka má být i přístupná

18. květen 2015

Jemně rachotí a pravidelně klape, mouku ovšem znovu mlít nebude. V Bartošovicích na Novojičínsku ožil vodní mlýn. Technickou památku u řeky Odry opravil a zprovoznil Vladan Mácha společně s rodinou. Z původně zchátralé budovy teď bude příležitostné muzeum a místo pro školní exkurze a kulturní akce.

Klapající kola a rozpohybované stroje v mlýnici jsou vlastně splněným snem novodobého mlynáře Vladana Máchy. Mlýn získal v roce 1996 a postupně dlouhá léta opravoval.

„Zprovozňujeme to tady demonstračně. Mlít se tady nebude, takže v bílém mne tady určitě neuvidíte,“ směje se mlynář Vladan Mácha.

Mlýnem – od sklepa až po půdu – nás provede spolu se synem Jakubem. „Mlýn si můžeme projít od suterénu, kde je hlavní spodní transmise, až po třetí patro,“ říká Vladan Mácha. „Vešli jsme teď do přízemí, kde se expedovalo obilí. Je to takové hlavní vstupní patro, kde se přijímal veškerý materiál.“

Odtud se hmota dopravovala až do třetího patra a postupně se přesouvala na jednotlivé stroje. Pohyb začíná od původní Francisovy turbíny z roku 1933 a pohyb se roznáší palečním kolem, kde jsou dřevěné zuby na předlohovou hřídel a na spodní transmisi.

„No a z té spodní transmise jsou převody řemenicemi na jednotlivé stroje. Takže všude jsou kožené řemeny a ty řemenice, které jsou po celé délce, pohání kolečkové dopravníky, houpačku, šroťák a kdysi tady byly ještě válcovací stolice. To jsou vlastně stroje v přízemí,“ vysvětluje mlynář.

Historie mlýna sahá až do středověku

U řeky Odry stával mlýn už v 15. století. Činný přestal být kolem roku 1930. Tehdy během bujarých silvestrovských oslav vyhořel. Celý se ale postavil znovu.

Zrekonstruovaná budova vodního mlýna v Bartošovicích na Novojičínsku

„Mlít se tady přestalo v šedesátých až sedmdesátých letech. To už se tady nemlela mouka ale šrot pro zvířata,“ přibližuje ve stručnosti Jakub Mácha.

Jeho otec mezitím celé zařízení uvádí do chodu. „Doufám, že rachotit moc nebude, to by byla špatná známka. Musí to tak pěkně klapat a svištět,“ říká Vladan Mácha.

Nahoře nám pak ukazuje první stroj. „To je loupačka, na ní se loupal ječmen. Otáčí se veškeré mechanismy, násypky, dávkovače, tak jak to kdysi bylo,“ ukazuje spokojeně mlynář, pro kterého je to všechno splněný sen.

Více si o bartošovickém mlýnu poslechněte v audio záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

V 'útrobách' vodního mlýna
Spustit audio