Jarošův statek z 18. století dnes slouží jako centrum ekologické výchovy

8. červen 2015

Býval to statek přináležející k zámku ve Studénce. V obrovských staveních s klenutými stromy byly ustájeny koně a skot pro místní honoraci. Dnes do Jarošova statku míří především děti. Tři odvážné ženy tam totiž založily Centrum ekologické výchovy.

Všichni jsme součástí přírody. A abychom si ji dovedli vážit, chovat se k ní ohleduplně a třeba se i dokázali postarat o nějaké to zvíře, musíme se to někde naučit. Knihy ani počítače se sebelepším programem určitě přímý kontakt našim dětem nenahradí.

S touto myšlenkou zakládaly před zhruba dvěma lety tři odvážné ženy Středisko ekologické výchovy na Jarošově statku ve Studénce. Historické stáje s klenutými stropy zabydlely nejrůznějšími domácími zvířaty a hlavně poníky.

Na Jarošův statek tak postupně začaly mířit děti od nejútlejšího věku, aby se nejen povozily na ponících, ale třeba naučily králíky skok přes překážky nebo pozorovaly, jak se kočka stará o svá mláďata.

My vás na Jarošův statek ve Studénce zveme prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Nebo se tam vydejte na výlet – otevřeno pro veřejnost tam mají sedm dní v týdnu.

Spustit audio