V Ostravě má premiéru opera Bohuslava Martinů Tři přání

15. říjen 2015

Film, jazzové prvky, dadaismus i pohádkový motiv o víle, která plní přání. To všechno se snoubí v moderní opeře Bohuslava Martinů Tři přání aneb Vrtkavosti života, která má právě dnes premiéru v Ostravě. Uvádí ji Národní divadlo moravskoslezské v rámci své dramaturgické řady Operní hity 20. století. Hitem v pravém slova smyslu ale tento titul zatím v tuzemsku není. Technicky náročná opera-film se totiž dočká teprve svého třetího českého nastudování.

Svěřit svůj osud do rukou kouzelné víly nemusí být vždy to nejrozumnější rozhodnutí. To během opery Tři přání zjišťuje i ústřední manželský pár Juste a Indolenda, kteří jsou zároveň i hlavní protagonisté nově vznikajícího němého filmu. Martinů nám totiž pohádkový a trochu dadaistický příběh předkládá formou jakéhosi divadla na divadle.

„Na začátku opery se ocitáme ve filmovém studiu, kde se chystá natáčení filmu. Posléze se ten film začíná natáčet a odvíjí se před námi příběh toho filmu, což je vlastně taková zvláštní moralistní pohádka se spoustou prostředí a se spoustou fantazie a po režisérově ‚Stop!‘ dochází k pozvání na party, která se koná po premiéře. Takže je to věc, která je velice zajímavá, velice barvitá, velice nepředvídatelná,“ shrnuje režisér a zároveň ředitel divadla Jiří Nekvasil hlavní přednosti první novinky letošní sezóny.

V ní se coby dirigent představí i nový hudební šéf ostravské opery Jakub Klecker, kterého tak hned na úvod ho čekal dost náročný oříšek. „Opera-film Tři přání skýtá řadu interpretačních záludností, co se týká stylovosti. Mísí se tam dadaismus, poetismus, surrealismus, jsou tam prvky jazzu,“ vyjmenovává Klecker.

Martinů v opeře rafinovaně prolíná fikci s realitou, iluzi filmového života s životem skutečným. A jak se dozvíme, nejsou si až zas tak vzdálené. Tři přání psal v Paříži na konci 20. let minulého století, tedy v době, kdy světu ještě stále vládl němý film a jazz. A to se odrazilo také na neobvyklém nástrojovém obsazení.

„Mimo ty klasické nástroje, které divák zná z běžných představení, se tam objevuje ještě několik dalších nástrojů – flexaton, banjo, akordeon. A velkou úlohu v Martinů operách zaujímá sólo klavír,“ dodává Jakub Klecker.

Opera Tři přání aneb Vrtkavosti života má v Ostravě premiéru dnes v 18:30, a to na scéně Divadla Antonína Dvořáka.

Václav Živný (Ministr), Aleš Burda (Generál), Peter Račko (Serge Eliacin / Adolf), Marianna Pillárová (Eblouie Barbichette), Jiří Hájek (Arthur de Sainte Barbe / Juste), Petra Perla Nôtová (Nina Valencie / Indolenda), Erika Šporerová (Adelaida, služebná)
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.