Jedinečný výlet do historie zažijí studenti v Bílovci pomocí muzejních kufříků

12. únor 2016

Muzeum v Bílovci na Novojičínsku učí československé dějiny netradičním způsobem. Pro děti má pět kufříků s rekvizitami, které jim dovolí doslova si osahat klíčové chvíle dvacátého století. Speciální vzdělávací program Národního muzea míří obvykle do škol. Bílovecké muzeum ho nabízí jako jediné.

Hundert Kronen. Bankova, kterou drží Eva Ševčíková, ředitelka Bíloveckého muzea, je jednou z rekvizit takzvaného muzejního kufříku. Tento konkrétní má letopočet 1938.

„Je to bankovka, která se používala v koncentračním táboře Terezín. Hundert Kronen, takže hodnota sto korun. Ty bankovky vytvářely zdání určité samosprávy, protože Terezín byl považován za město, které Vůdce daroval Židům – alespoň takto ta propaganda zněla,“ vysvětluje ředitelka.

Pomocí bankovky a dalších předmětů, jako je třeba nášivka Davidovy hvězdy, nebo plechovka s vaječnou náhražkou, učí žáky a studenty si osahat historii, kterou znají jen z učebnic.

Muzejní kufříky mají původ v Národním muzeu v Praze a v Bílovci jich mají celkem pět. „Mapují nám přelomová léta československých dějin – rok 1918, 1938, 1948, 1968 a končíme rokem 1989,“ dodává Eva Ševčíková.

A co na takovou hodinu říkají samotní žáci a studenti? Poslechněte si v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Na výletě do roku 1938 jsme zastihli děti gymnaziální tercie.

Výuka historie za pomoci muzejního kufříku
Spustit audio