Ve Mlýně u vodníka Slámy vám ukáží, jak to kdysi všechno bylo

21. duben 2016

Mlýn býval středobodem venkovského života. A ne jinak tomu bylo ve Lhotě, místní části Háje ve Slezsku. Dřevěné kolo tam náhon roztáčel už od poloviny 15. století.

Ještě před asi sto lety stával ve Lhotě, dnešní části Háje ve Slezsku, starý, nevelký mlýn s doškovou střechou. Romantici by jej nejspíš rádi viděli v této podobě i dnes, ale podnikavá rodina Havlíčků, posledních mlynářů, jej nechala zbourat a postavila místo něj zděnou přízemní budovu.

A protože Havlíčkovi byli skutečně příkladní hospodáři, mlýn vzkvétal. Přítrž tomu učinila německá okupace a posléze zestátnění mlýna. Na sklonku 80. let jej však postihl požár a od té doby se mlýnské kolo zastavilo definitivně.

Přesto se dnes právě do Mlýna u vodníka Slámy můžete zajít seznámit se způsobem mletí obilí, či s tím, jak se dříve žilo na venkově. My vás na mlynářskou prohlídku do Lhoty vezmeme.

Nenechte si ujít prohlídku mlýna v našem magazínu Křížem krajem. Podrobnosti uslyšíte v záznamu pořadu - viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Mlýn u vodníka Slámy
Mlýn u vodníka Slámy
Spustit audio