Světelný řetěz spojí vojenské pevnosti a bunkry podél hranic

5. květen 2016
Dobré odpoledne

Světla nad bunkry. Tak se jmenuje nová iniciativa, která chce o víkendu rozzářit pevnostní systém v celé republice. S pomocí dobrovolníků by se tak měly v předvečer oslav osvobození nasvítit i bunkry a pevnosti v našem regionu.

Nultý ročník akce pořádá parta nadšenců z facebookové skupiny Zapomenutá Ostrava. Ve vysílání jsme hovořili s jejím členem a spoluorganizátorem akce Markem Pietoněm.


Jak vůbec vznikl tento netradiční nápad vytvořit světelný řetěz z vojenského opevnění?

První nápad byl od mého kamaráda, který byl před asi dvěma týdny na opevnění, a napadlo ho, že by bylo fajn kolem Ostravy udělat světelný řetěz. A já jsem si říkal proč být malý, že bychom to mohli rozšířit na celou republiku. Přibližně takhle jsem s tím začal.

‚Světla nad bunkry‘ je nezávislá iniciativa, kterou organizujete přes sociální sítě. Kolik lidí už se k vám připojilo a kde v republice je o akci největší zájem?

Teď bude ve skupině reálně asi 200 členů. Ale musíme si uvědomit, že každý z těch členů je navázaný na další lidi. Je tam také hodně lidí z Klubů vojenské historie. Předpokládám, že reálný počet, který se k nám dosud přidal, bude kolem šesti, sedmi set lidí.

Už víte, jak dlouhý pás nasvítíte v našem regionu? Kolik pevností a řopíků obsadíte?

Co jsem teď počítal, tak to bude asi 40 pevností a dvojnásobný počet řopíků. Ale ta čísla neustále rostou. Před chvílí mi volal pán z Bohumína, že si opravuje řopík a chce tam svítit se synem. Je to prostě minutu od minuty pořád větší a větší akce.

Ján Labák, předseda Klubu vojenské historie Chotěbuz
autoři: Petr Soukup , Kateřina Daňková
Spustit audio