Ostravské Divadlo Antonína Dvořáka obsadili Braniboři

9. červen 2016
Dobré odpoledne

Na jeviště Národního divadla moravskoslezského se po 36 letech vrací opera Braniboři v Čechách. Operní prvotina Bedřicha Smetany má v Ostravě premiéru dnes večer. Divadlo ji nastudovalo jako součást takzvaného Smetanovského operního cyklu, ve kterém si dalo za cíl uvést všechna skladatelova operní díla do roku 2024. Právě tehdy totiž uplyne 200 let od jeho narození.

Ostravská opera už má dlouhodobě v repertoáru Prodanou nevěstu a od předloňské sezóny také poslední dokončenou Smetanovu operu Čertova stěna. K ní teď přidává i jeho prvotinu, která se z celého cyklu uvádí nejméně.

„I když je to raná operní tvorba tohoto velikána, je nesmírně poutavá a střídání zbožných, lyrických, dramatických i bojovných ploch dávají posluchači i divákovi velkou možnost, aby se pohyboval v určité pestrosti,“ myslí si hudební šéf divadla Jakub Klecker, který se ujal i hudebního nastudování.

Bedřich Smetana svoji operní prvotinu složil na libreto Karla Sabiny a v roce 1866 s ní uspěl i v soutěži o českou vlasteneckou operu. Jako námět mu posloužilo období po smrti Přemysla Otakara II., kdy začal České země drancovat markrabě Ota Braniborský se svou družinou.

„Myslím, že to je dílo, kterým Smetana chtěl ukázat, že česká operní kultura je schopna vytvořit dílo, které dokáže být aktuální v tématu, protože i v té době to byla jakási politická metafora, a zároveň to dokáže být strhující velké operní plátno,“ říká ředitel divadla Jiří Nekvasil.

I v novém nastudování si opera zachovala silný vlastenecký podtext. Vyzdvihuje demokratické ideály a typické jsou pro ni velké sborové scény, kdy se revoluční dav bouří proti krutovládě Braniborů.

Branibory v Čechých uvede ostravská opera poprvé dnes od 18:30 na scéně Divadla Antonína Dvořáka. A už příští týden svou novinku vyveze také na festival Smetanova Litomyšl.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio