Skutečného krasavce mezi větrnými mlýny najdete v Cholticích na Opavsku

16. červen 2016

Na území České republiky v minulosti údajně stávalo téměř tisíc větrných mlýnů. Z toho drtivá většina na Moravě. Nejvíce jich bylo soustředěno mezi Přerovem, Ostravou a Opavou.

Náhorní plošina Nízkého Jeseníku v povodí horního toku řeky Odry byla dokonce pojmenována jako Moravské Holandsko. Laicky řečeno, dobře tady foukalo, a tak se tady i dobře mlelo.

Jeden z nejkrásnějších a nejlépe dochovaných větrných mlýnů najdete v Cholticích na Opavsku. Provází jím Radomír Romfled, už čtvrtý muž v tomto rodu, který mlýn vlastní. Jeho otec Konrád sice musel mlýn opustit v padesátých letech, ale vše tady zůstalo zachováno. I díky tomu, že se z mlýna stalo v 60. letech muzeum, nejstarší svého druhu u nás.

V roce 1989 si jej Radomír Romfeld odkoupil zpět a od té doby s velkou láskou a pýchou na rodinné dědictví jej postupně opravuje a rád uvítá každého zájemce o prohlídku.

Na podrobnou prohlídku dřevěného větrného mlýnu v Cholticích vás zveme v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz ''Přehrajte si celý příspěvek' ).

Spustit audio