Bohumín má nové lákadlo pro turisty. Ve městě začalo fungovat první muzeum

12. červenec 2016
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Sídlí v opraveném secesním domě ve Starém Bohumíně a nabízí desítky exponátů. Největším lákadlem bude zřejmě starobohumínský poklad.

Jde o desítky dávných mincí, které dělníci našli při opravě sochy sv. Jana Nepomuckého. Nejstarší mince jsou z roku 1625.

„Tady na náměstí jsme opravovali sochu Jana Nepomuckého. Já a řemeslníci jsme byli první, kteří jsme po mnoha letech viděli ty mince. Pak už jsme samozřejmě zavolali odborníky,“ popisuje nález pokladu Pavla Skokanová z bohumínské radnice.

Návštěvníci si mohou v muzeu krom jiného prohlédnout stoličku a kus obratle mamuta a vyzkoušet si, jak fungovaly dobové píchačky v bohumínských železárnách.

Radnice věří, že muzeum do Bohumína přiláká další turisty. "Doufáme, že nové muzeum navštíví spousta nejenom místních lidí, ale i těch přespolních, kteří se buď z Bohumína odstěhovali, nebo k němu mají nějaký jiný zvláštní vztah. Anebo třeba ti, kteří Bohumín znají jen z doslechu a nevěděli, že tady jsou takové skvosty. A ty jim právě to muzeum má představit," říká mluvčí Bohumína Lucie Kolková.

Otevřeno je každý den a návštěvníci se nemusejí objednávat. Děti, studenti a senioři zaplatí 20 korun, vstupenka pro dospělé stojí 40 korun.

autor: ada
Spustit audio