V kravařském kostele si můžete prohlédnout jedno velmi výjimečné okno

17. říjen 2016

Pouze dva a půl týdne trvala sbírka mezi věřícími v Kravařích u Opavy. Tamní farníci dali dohromady téměř 360 tisíc korun, aby si do svého kostela pořídili něco výjimečného. Je to velká okenní vitráž s vyobrazenou Pannou Marií, která rozvazuje uzly. Dvacet šest metrů čtverečních velké okno se stalo okamžitě nejobdivovanějším místem v celém městě.

Něco takového vidět je zážitek i pro nevěřící. „Ta myšlenka tím chce říci, že vlastně kolikrát máme spoustu uzlů, problémů v životě – můžou to být vztahy, může to být zdraví, s kterým si nevíme rady. A ten obraz říká, modli se za to, odevzdej to Bohu. Jak říká papež František, neexistuje problém, který by Bůh nemohl vyřešit,“ vysvětluje farář Daniel Vícha.

Právě díky papeži Františkovi se tento obraz rozšiřuje. „František studoval v Augsburgu a tam v boční kapli kostela byl relativně malý obraz Panny Marie, která rozvazuje uzly. Ho ta myšlenka natolik zaujala, že ji začal šířit v Argentině, kde byl jako arcibiskup a kardinál. A dnes tím, že je papež, se šíří po celém světě, ačkoli musím říci, že úcta k Panně Marii rozvazující uzly sahá až do 2. století,“ připomíná farář.

Jedním z farníků v Kravařích je i pan Tomáš. Je také jedním z těch, kdo na obraz přispěl. „Jsem strašně rád, že se tato sbírka podařila uskutečnit, protože před lety měl náš pan děkan takovou vizi, že by tam mohl být obraz Panny Marie. A téma Panny Marie rozvazující uzly je i pro mne je hodně takové srdcové,“ svěřuje se pan Tomáš.

Kravařský unikát

Obraz, který je v kravařském kostele, je v něčem odlišný. „Je kravařský, protože na originále vidíme pod nohama Panny Marie anděla, který vede člověka, který zabloudil a vede ho domů. V pozadí je chaloupka, která je takovém světle a ukazuje mu tu cestu návratu. A my jsme se rozhodli, že do vitráže nedáme udělat ten dům, který může být jakýkoliv a kohokoliv, ale dali jsme tam přímo náš kravařský kostel. A zase to má tu symboliku – nebojte se do tohoto kostela přijít se svými problémy,“ dodává farář Daniel Vícha.

Kdo bude chtít vidět obraz Panny Marie rozvazující uzly, může se přijít podívat. Kostel je celý den otevřený a volně přístupný.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.