Opavská nemocnice zkouší terénní psychiatrickou službu. O nemocných se lékaři dozví i to, co by jinak neměli šanci zjistit

11. únor 2017
Dobré odpoledne

Už pošesté se v našem pravidelném sobotním seriálu podíváme za bránu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Tentokrát se dozvíte, že ne všichni pacienti musí být v léčebně od rána do večera. Někteří zůstávají doma. Zjistili jsme, jak to funguje.

Dnes se zaměříme na jeden z nejnovějších trendů současné psychiatrie – léčbu pacientů, kteří zůstávají doma. Je to takzvaná terénní služba a zatím si ji všichni pochvalují. O nemocných se lékaři dozví i to, co by jinak neměli šanci zjistit.

„Trpím paranoidní schizofrenií. Sám těžko poznávám příznaky nemoci,“ říká pan Honza.

Před lety by možná právě teď musel být v nemocnici. Jenže mu stačí, aby na něj někdo dohlížel. Aby mu pomohl, aby ho třeba upozornil na to, co dělá špatně. Zdravotní sestry za ním pravidelně dochází a mají přehled, jak se cítí, co dělá a co potřebuje.


Za vysokou zdí
Každou sobotu v tomto čase vás zveme na krátkou návštěvu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Procházíme jedno oddělení za druhým a díky příběhům pacientů si můžeme odpovědět na otázku, jak se vlastně léčí nemocná lidská psychika.

Jednou ze sester, která jezdí k pacientům, je Gabriela Pokorná. Na první pohled je schopná poznat, jak na tom pacient právě je a jak by mu mohla pomoci.

„Sestřičky se s pacientem pobaví a poznají, že je třeba podrážděný nebo nevyspaný, poznají na něm ty situace. A někteří pacienti ty příznaky už znají a někteří naopak ne nebo si je nechtějí připustit,“ říká Gabriela Pokorná.

Lékař Viliam Kušnír je přesvědčený, že toto spojení nemocnice a pacientů, kteří v ní vlastně nejsou, má skutečně velkou budoucnost.

„Máme spoustu důkazů, že pacienti nebo klienti, kteří trpí duševními poruchami, často pravidelnou péči ukončují. A právě proto tady vznikla tahle nová služba, která má klienta podpořit, aby pokračoval v léčbě, abychom tím i naplnili prevenci a vyhnuli se opětovné hospitalizaci,“ vysvětluje lékař.

Takže nemocnice může fungovat i daleko za nemocniční branou. I tak vypadá léčba lidské duše. A lékaři se o pacientovi, který je tam, kde to dobře zná, tedy u sebe doma, dozví mnohem více.

autor: mrk
Spustit audio