Andy Warhol se zabydlel v Třinci. V tamním muzeu uvidíte 70 umělcových děl

2. únor 2017

Za světovým uměním nemusíte cestovat do Prahy nebo jinam daleko. V Třinci totiž právě dnes začíná výstava Andyho Warhola, nejproslulejší osobnosti moderního umění 20. století. Tento malíř, grafik a také filmový tvůrce maloval slavné osobnosti i obyčejné věci. Třinecké muzeum ukazuje celkem 70 děl tohoto umělce.

„Je tady opravdu chronicky známá Marilyn Monroe v sítotisku v deseti obrazech. Zabírají celou jednu stěnu. Myslím, že každý se s tím pohledem na Marilyn Monroe setkal,“ říká vedoucí muzea Eva Zamarská.

Marilyn Monroe v několika barvách a odstínech na sítotiscích Andyho Warhola, o kousek dál zase kolekce Cats nebo Mercedes Benz, celkem 70 děl amerického výtvarníka teď visí v třineckém muzeu.

„Pro nás je to velká čest dostat známého tvůrce, vůdčí osobnost amerického pop artu, do Třince. Člověk nemusí jet do Vídně nebo někam daleko, kde má velké galerie. Můžeme ukázat aspoň malinkou část obrazů,“ dodává Zamarská.

Vedoucí třineckého muzea mluví i o štěstí, když popisuje, jak se do hutnického města podařilo Warholova díla ze soukromé pražské galerie získat.

Andy Warhol v Třinci

„My jsme tak přemlouvali a přemlouvali a netrvalo to tak dlouho – oslovujeme třeba muzea, která by nám měla půjčit nějaké výstavy, čekáme dva roky ve frontě – a to se podařilo za necelých osm měsíců, což je i rekord,“ říká.

Warholovy práce vystavené v Třinci pochází se série z roku 1986. Zajímaly ho i obyčejné věci, inspirovala ho například zmrzlina. „Je pětkrát jinak a opravdu ta barevnost je taková, že máte chuť si i líznout,“ směje se vedoucí muzea.

Nejen práce Andyho Warhola, výstava v třineckém muzeu nabízí i podrobnosti ze života tohoto umělce. Kořeny měl na východním Slovensku.

Za úsměvem třeba právě Marilyn Monroe na sítotiscích Andyho Warhola se mohou lidé do muzea vydat do začátku dubna.

autor: iha
Spustit audio