Areály pevných kontrol. Jeden najdete v také v opavské psychiatrické nemocnici

12. červen 2017

V celém Česku přibývá takzvaných areálů pevných kontrol. Jsou to veřejně přístupné trasy pro orientační běh, kde ale tempo není vůbec důležité. Výjimečný areál vznikl také v Opavě v tamní psychiatrické nemocnici. Kdokoliv si může vyzkoušet orientaci v terénu přímo mezi pavilony. Nadšení jsou hlavně pacienti.

„Mapu si můžete vyzvednout na vrátnici nemocnice. Máme 20 pevných kontrol, jsou očíslované od 31 do 50 a jdete tak, jak se vám to líbí,“ popisuje paní Vratislava, která si trasu prošla už několikrát. „O některých místech tady jsem ani netušila, že existují. Je to fajn i jako poznávačka po areálu,“ dodává.

S nápadem přišla paní Jana Kostková, která v nemocnici pracuje. „Je to vlastně třetí areál, který je v okrese Opava postavený. Park nemocnice je strašně krásný a je škoda nevyužít, jak to tady u nás vypadá,“ říká.

Jak to funguje

„Při vchodu do nemocnice si zájemce na vrátnici může vzít mapu, na mapě je 20 kontrol – jsou to dřevěné kůly, které mají nahoře orientační značku, je tam písmenkový kód,“ vysvětluje Jana Kostková.

Na zjišťování odezvy je zatím ještě brzy, ale zájem je mezi pacienty a přicházejí i lidé zvenku. „Říkají mi, že ten areál je pěkný, že vůbec nevěděli, že je tak rozlehlý. Takže chodí pacienti i lidé zvenku,“ dodává Kostková.

Areál pevných kontrol v Psychiatrické nemocnici Opava

Trasa funguje zhruba měsíc, ale sami pacienti už si je skutečně oblíbili. A je to vlastně taková součást terapie.

Podobných areálů pevných kontrol je v celé republice asi čtyřicet. Nejbližší od Opavy najdete třeba u zámku v Hradci nad Moravicí, v Krnově, nebo na Hůrce, což je směrem na Bruntál.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.