Berle, vozíček, chodítko nebo polohovací postel. I to se dá v Ostravě půjčit

25. prosinec 2015
Dobré odpoledne

Charitní půjčovna kompenzačních pomůcek v Ostravě nabízí lidem své služby a pomocnou ruku už dvanáct let. A to především seniorům, zdravotně postiženým a pacientům, kteří se z nemocnice vracejí do domácí péče.

Zapůjčuje jim celý sortiment zdravotnických a kompenzačních pomůcek, které jim ulehčí život a léčbu v domácím prostředí. Hovořili jsme o tom s Janou Camfrlovou, která poskytuje odborné sociální poradenství a kompenzační pomůcky také lidem vybírá přímo „na tělo".

„Půjčujeme například nadstavec na WC, sedáky do vany, mechanické vozíky, toaletní židličky – ty jsou dvojího druhu, na kolečkách a pevné. Mnohdy rodina sama neví, jaký typ chodítka, takže mým úkolem je také zjistit stav pacienta a podle toho nabídnout vhodný typ. Rodinu či blízké se snažíme s pomůckami seznámit, aby věděli, jak s tím manipulovat,“ vysvětluje Jana Camfrlová.

Čtěte také

Sociální pracovnice Jana Camfrlová pracuje v Charitní půjčovně kompenzačních pomůcek, kterou v případě potřeby zájemci najdou v prostorách Hospice sv. Lukáše v Ostravě-Výškovicích.


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

„V praxi to chodí tak, že sem dojde ta rodina zapůjčit pomůcky, pacient je na tom většinou špatně. A když chce mít rodina toho blízkého doma, musí nejprve zajistit ty pomůcky,“ dodává pracovnice.

Více se o tématu dovíte ve zvukovém záznamu (viz odkaz ‚Poslechněte si celý rozhovor‘). Příští týden nám ve stejném čase Jana Camfrlová představí jednotlivé kompenzační pomůcky.

autor: čan
Spustit audio