Beskydská Ivančena se bortí, zrodí se proto nová

26. září 2014

Patříte k těm, kteří při cestě na Lysou horu nezapomenou donést kámen na Ivančenu? Za 68 let od svého vzniku vyrostla kamenná mohyla do třímetrové výšky a i přes několik oprav v minulosti se opět začíná bortit.

Památník skautů umučených na konci druhé světové války proto radikálně změní podobu. Do dvou let ji skauti chtějí přestavět na terénní kamenné kaskády.

„Ty zdi byly vyvrácené. Nějací dobrodruzi se tam podepsali a udělali z toho jenom hromadu kamenného šrotu. Lidi jsou nenechaví. Někteří z toho jednak vytahují ty desky, lozí po tom a narušují celistvost a stabilitu. A déšť pak způsobí erozi a rozklad,“ říká Jiří Stejskalík z Klubu českých turistů.

Vzpomíná, jak kamennou mohylu v devadesátých letech na podnět skautů opravoval. „Tenkrát jsme museli celou tu hromadu rozebrat, přemístit o kus dál a na místě, kde Ivančena teď stojí, jsme vykopali základ a zabetonovali, aby se vahou nesesouvala, protože je to dvanáct vagónů kamene,“ dodává.

Z mohyly budou kaskády

Třímetrová hradba roste už 68 let, pěkně kámen po kameni, jak je poutníci pod horu donesli. Jenže zdi bez ladu a skladu se zase začínají bortit, a tak skautský Junák, vlastník mohyly, plánuje radikální přestavbu. Rozhodla architektonická soutěž a z mohyly budou netradiční kaskády.

„Plán je takový, že by to měl být systém kaskád, které budou kopírovat terén a budou se sbíhat k jednomu vyvýšenému bodu. Myslím, že oproti kritice, která se ozývá, bude důstojnější a zároveň monumentálnější. A také hezčí. Návrh zvítězil proto, že je šetrný k přírodě, umožňuje další přikládání kamenů,“ popisuje Kryštof Hyvnar, místopředseda krajské rady Junáka.

Přeměnu mohyly chtějí skauti stihnout do dvou let, v roce 2016 totiž oslaví sedmdesátiny. V šestačtyřicátém ji založili členové oddílu Junák z Moravské Ostravy na památku pěti skautů umučených v konci druhé světové války.

Ivančena ale platila za symbol odboje proti nesvobodě i za minulého režimu. „Protože byla postavena skauty, junáky, kteří byli zakázaní, tak byla o to tajemnější,“ vzpomíná Rostislav Kašovský z Klubu českých turistů, jak se k mohyle jezdilo se Státní bezpečností v zádech.

Více uslyšíte v magazínu Křížem krajem – v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio