Bezručova vyhlídka, Motýlí údolí... Lašská naučná stezka vám ukáže spoustu pěkných míst

1. duben 2016

Lašská naučná stezka je výzvou pro všechny turisty, kteří si chtějí vyšlápnout na pěkná místa v okolí Štramberka a Kopřivnice. Právě kolem těchto dvou obcí se vinou dvě na sebe navazující trasy Lašské stezky.

Pokud se rozhodnete projít stezku celou, našlapete středně náročným kopcovitým terénem přes 20 kilometrů. Stezka je dobře značená a lemují ji naučné tabule, kde se dočtete mnoho zajímavého o zdejší botanice, zoologii nebo i historii jednotlivých míst.

Například Husova lípa hned za parkovištěm u kopřivnického koupaliště, které může být jedním ze startovních bodů výšlapu, je 150 let stará a památkově chráněná.

„V minulosti ale býval součástí aleje. Je to vlastně poslední strom té aleje a jestli se nepletu, tak obvod kmene je 450 centimetrů,“ loví v paměti náš doprovod, šéf Informačního centra v Kopřivnici Lukáš Filip.

Motýlí údolí o pár metrů dál pak připomíná časy, kdy zdejší stromy byly mnohem nižší a prosluněnými stráněmi poletovalo neobyčejně velké množství motýlů. Možná i pohled na ně inspiroval zdejšího básníka Adolfa Jasníka (vlastním jménem Adolfa Míčky), kterého připomíná nedaleká Jasníkova studánka.

„Měl poměrně krátký život (1888-1928 – pozn. red.), v určité fázi svého života byl spíš takový samotář světoběžník. Tady do Motýlího údolí se chodil rád inspirovat krajinou. A na památníku by měla být vytesána část jeho básně,“ říká Lukáš Filip.

Lašská naučná stezka vede i místy s pěknými výhledy do okolní krajiny. Jedním z nich je i Bezručova vyhlídka, ze které je vidět město tatrovek jako na dlani. Za ním pak i například Bílá hora s rozhlednou nebo vápencový lom Kamenárka, a ještě dále pak Oderské vrchy a Jeseníky.

Kopřivnická část Lašské naučné stezky má celkem 18 zastavení a zavede vás mimo jiné na Červený kámen nebo Bílou horu. Dále pak turistická stezka pokračuje štramberskými trasami.

autor: čan
Spustit audio