Bílovecký zámek vydává svá tajemství. Při rekonstrukci tam objevili původní schodiště a kamenný portál

22. červenec 2016

Zámek v Bílovci na Novojičínsku si kvůli velkému požáru na konci druhé světové války zachoval historický vzhled v podstatě jenom z venku. Dělníci při následné opravě interiérů doslova a do písmene zazdili původní kamenné prvky. No a ty teď postupně znovuobjevují pracovníci stavební firmy, která zámek rekonstruuje.

Z nedávno opraveného nádvoří bíloveckého zámku vstupujeme do průjezdu v křídle pro šlechtu, tedy pro majitele. S kastelánem bíloveckého zámku Eduardem Valešem stojíme u nově objeveného schodiště. Jak se mu povedlo objevit schodiště v zámku, ve kterém je už několik let?

„Původně mělo dojít pouze k výměně dveří. Nakonec jsme se s majitelem stavební firmy, která nám tu provádí veškeré ty renovace, rozhodli, že uděláme sondu pod to dřevěné bednění. A ono z toho vykouklo takové krásné barokní schodiště,“ říká kastelán.

To ale není jediná věc, kterou tady objevili při nedávných pracích. Jenom o tři metry dál je původní ostění vstupu, který původně byl do kotelny.

„Opět dveře škaredé, plechové – myšlenka byla, aby ten šlechtický průjezd vypadal důstojně, vyhodit ty dveře. A opět pod vrstvou nějakých omítek byl krásný renesanční portál. Původně vstup zřejmě do těch obytných prostor renesančního pražmovského zámku, protože celý dnešní barokní zámek je postavený na základech toho renesančního. Těch kamenických prvků se asi najde daleko víc, protože soudruzi v 60. letech se s tím moc nebabrali, to se všecko zazdilo nějakou betonovou omítkou,“ upozorňuje kastelán.

V prostorách za portálem byla dříve kotelna, ale teď se tam mohou podívat i lidé. Dostanete se tam po kovových schodech, které „tady nemají co dělat, protože jsem v Památkovém ústavu v Brně našel 13 původních plánů zámku někdy ze 40. let, kde jsou samozřejmě ta původní schodiště zakreslená,“ popisuje Eduard Valeš.

Zde ještě nedávno stály topné kotle

„Nacházíme se v úplně nejstarší části bíloveckého zámku. Díku tomu, že se odstranily veškeré ty kotelny a veškeré ty nánosy z těch 60. let, co tu neměly co dělat, tak se objevilo jak krásné gotické zdivo, tak i to původní renesanční a vidíme, jak ten zámek byl postupně budován,“ dodává.

Kromě sklepení v panském křídle mohou lidé v bíloveckém zámku letos nově navštívit také expozici historických kol.

Nová expozice historických kol v bíloveckém zámku
autor: Michal Polášek
Spustit audio