Bohumínský psí útulek na jaře obnoví oblíbené venčení. Jak se za 20 let fungování útulku daří?

17. listopad 2017

Bohumínský psí útulek od svého vzniku výrazně rozšířil počet kotců. Z původní desítky už jich je téměř 30. Ročně je tam umístěno zhruba 120 nalezených, opuštěných nebo zatoulaných psů. Už teď tam finišují přípravy na vánoční a hlavně novoroční svátky, protože rámus z ohňostrojů a petard psům vadí a mohou se zaběhnout.

„Momentálně tady máme 22 psů,“ říká správce útulku Petr Bjernat. „Když si je páníčci na internetu najdou, tak si je vyzvednou. Je to ale jen do určité doby. Když si původní majitelé nevyzvednou, dávají se pejsci do adopce. Někteří psi jsou tady krátce, jiné tady máme bohužel třeba tři roky,“ dodává.

A hned po zimní přestávce v útulku obnoví populární venčení. Milovníci psů, kteří si z nejrůznějších důvodů nalezence nemohou vzít domů, tady mohou přijít a psa i sebe provětrat.

„V příštím roce, počítáme od března nebo dubna, by se mělo znovu začít venčit v neděli od půl třetí do půl šesté. Pejskům to pomáhá, aspoň se projdou venku. Tady mají tři výběhy, kam jsou pouštěni každý den, ale venčení jim pomáhá. A pomáhá také lidem, protože neleží doma,“ směje se správce útulku.

V zázemí útulku jsou hromady psích granulí, piškoty a obrovské kanystry s přípravky proti blechám. Vrcholí tady přípravy na vánoční svátky a novoroční oslavy, kdy mají v útulku hodně napilno.

„Na Silvestra se pejsci zaběhnou, protože se bojí toho kraválu, který nastane. Tam je důležité majitele upozornit, aby psy dobře zabezpečili. Protože ten pes, když je vystrašený, tak má náklonnost k tomu se utrhnout z toho řetězu a utéct do bezpečí. Je to jeho přirozená obrana proti tomu kraválu, co nastane,“ potvrzuje Tomáš Průšek z bohumínské radnice.

Psí útulek je v bohumínské části Šunychl v bývalých vojenských kasárnách. Lidem, kteří si psa z útulku vezmou, odpouští radnice dva roky poplatky za psa.

autor: ada
Spustit audio