Bruntál jak z románů Julese Verna ukazují staré ‚pohlednice budoucnosti‘

1. leden 2016

Umíte si představit ponorku na rybníku u Bruntálu nebo lanovku na bruntálském náměstí? Kdo ví, s jak velkou nadsázkou si před stoletím představovali kreslíři budoucnost města, kterou vyobrazili na dobových pohlednicích.

Mají v sobě nostalgii dávno zapomenutých dob a jsou taky výjimečnou obrazovou kronikou. Historické pohlednice už před více jak sto lety pomáhaly přiblížit lidem zajímavá místa a zprostředkovávaly taky zážitky z cest. Ty z Bruntálu a okolí sbírá Pavel Rapušák z Klubu Za starý Bruntál.

„To bylo takové období. Někdo vymyslel, že budou dělat pohlednice budoucnosti – tak se tomu říká. Já mám takovou pohlednici Bruntálu, kde je místní rybník a na něm ponorka, kotví tam velká zaoceánská loď a tak dále,“ popisuje sběratel pohlednic Pavel Rapušák.

Má před sebou několik dalších obrázků, například s bruntálským náměstím. Všechny jsou z let 1913 – 1915. Jsou na nich tramvaje, první automobily, lanovka. Na jiných jsou zase vzducholodě.

Čtěte také

„A takovou raritní pohlednicí, kterou mám ve své sbírce, je pohlednice budoucnosti Pradědu, vrcholu a věže na vrcholu, z roku 1913, čili rok po kolaudaci té věže. A tehdy ten šprýmař a malíř tady namaloval, jak to bude vypadat v budoucnu. Je to, pokud já vím, jediná pohlednice, která má napsáno v jakém budoucnu – že v roce 2000, že tam budou lítat balóny a přivážet poštu z celého světa, že na kopec povede výtah pro otylé,“ dodává Pavel Rapušák.

A co je na starých pohlednicích tak přitažlivého, že stojí za to založit sbírku a pídit se po úlovcích? „Vyšla taková kniha, která se jmenuje Pohlednice - historie lístků, které změnily svět. Skutečně byly to lístky, které změnily svět, protože ho přiblížily lidem. Vznikly někdy po roce 1895, začínají se tisknout ve větším a přibližují velký svět lidem domů,“ říká sběratel.

Praděd roku 2000 na 'pohlednici budoucnosti' z roku 1913

Do Bruntálu mezi staré pohlednice vás zveme prostřednictvím našeho magazínu dobrých zpráv a zajímavostí. Poslechněte si záznam pořadu Křížem krajem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.