Bukovec se může pochlubit jedinečným stromem. Buk to ale není

7. červenec 2015

Víte, čemu lidé v Bukovci na Frýdecko-Místecku říkají břost? Tohle pojmenování patří jilmu. Strom, který v příhraniční obci roste, je ovšem unikátní. Dřevina má totiž v zemi nedostižitelné prvenství.

Místní jilm horský je nejstarším a největším jilmem v celé České republice. Ostatně jeho vzrostlou a mohutnou korunu určitě nepřehlédnete. Bukovecký hraničář, jak se mu taky v příhraniční oblasti přezdívá, má své specifické pojmenování i v krajovém nářečí.

„Co se týče jeho stáří, tak to můžeme pouze odhadovat. Odhaduje se na 360 let. Moje babička má přes devadesát a tvrdí, že ten jilm je pořád stejný, takže odhadujeme jeho stáří kolem pěti set let,“ říká místostarosta Josef Byrtus.

Zdravotní stav stromu je už jen při pohledu dobrý. Koruna je mohutná, košatá a zelená. Není vidět žádné chybičky. Nedávno na něm pracovali odborníci, kteří jej podle místostarosty ‚omladili‘ o pár desítek let.

Více se o mohutném jilmu dozvíte v záznamu magazínu Křížem krajem, kterým vás kromě bukoveckého místostarosty provede i starostka Monika Czepczorová (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Další záznamy najdete v iRadiu.

Pohled do koruny stromu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.