Častými oběťmi podvodných prodejců jsou důvěřiví senioři

19. únor 2016
Dobré odpoledne

Webové stránky s názvem neotvírejte.cz spustilo před nedávnem Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska. Zaměřené jsou především na spotřebitele - seniory, kteří jsou častým cílem nekalých praktik nepoctivých prodejců.

Mimo jiné zmiňují webové stránky konkrétní případy obětí podvodu, kdy se senioři nechali ošálit v rámci takzvaného podomního prodeje. Jak uvádí Marcela Reichelová z poradny Sdružení obrany spotřebitelů, se kterou jsme natáčeli rozhovor.


Paní Reichelová, jaké jsou nejčastější záminky?

Záminky jsou různé. Byť je podomní prodej ve většině měst zakázán, nebrání to podvodníkům, aby si našli výmluvu, že oni to mají ministerstvem povoleno, že přináší doplatek elektřiny, plynu, ze zdravotní pojišťovny. Začínají zase home party, kdy slibují dárečky. Je to prostě opravdu různé.

Oni se pak seniorovi v tom lepším případě usadí v křesle, a pokud nepodepíše nějakou tu koupi, tak mu řeknou, že se nezvednou, neodejdou. A pokud jsou ti obchodní zástupci dva, senior se ještě i bojí, že se mu něco stane, tak raději podepíše pod nátlakem. Případů, které v poradně slyšíme, je hodně. A jsou to i situace, kterým se ani nechce věřit.

Můžete zmínit nějaký případ z nedávné doby, který jste řešila?


Dotazy do naší sociálně-zdravotní miniporadny můžete psát na mailovou adresu: nada.cvancarova@rozhlas.cz, nebo také zavolat na číslo 596 203 213.

Teď jsme řešili případ paní z Frenštátu pod Radhoštěm. Začalo to telefonátem, ve kterém jí říkali, že byla vybrána z nějaké ankety, výherců že je deset a mají se dostavit do restaurace, kde budou dárky předány. Paní tam přišla, byli tam tři výherci. Ukázali jí věci, které vyhrála s tím, že musí doplatit 30 tisíc, ale cena je nejméně 150 tisíc. Paní řekla, že doma 30 tisíc nemá, ale že by dala dohromady tak 25 tisíc. S prodejcem se domluvila, peníze mu doma dala. Ve chvíli, kdy ten pán odjel, zjistila, že jí nedal ani žádný doklad o tom, že peníze vlastně zaplatila, a na smlouvě bylo napsáno, že dostala zboží, ale že zaplatila nula a doplatit má 25 tisíc korun.

Zmiňovala jste, že smlouvy jsou kolikrát uzavřeny pod nátlakem. Nakolik je možné pak smlouvy vrátit zpět?

Zákon pamatuje na smlouvy uzavřené takzvaně mimo prostory obvyklé k podnikání, což je třeba ten podomní prodej, jak my říkáme. Můžete bez udání důvodu, bez jakýchkoliv sankcí odstoupit do 14 dnů. Písemně samozřejmě, vždy doporučujeme doporučeným dopisem s dodejkou. Ale vymahatelnost práva je velmi složitá. Může se stát, že pokud spotřebitel postupuje podle zákona – odstoupí řádně od smlouvy, vrátí zboží, tak nakonec nemá nic, ani ty peníze.

autor: čan
Spustit audio