Celoroční projekt Shakespeare Ostrava uzavře překladatel Jiří Josek

10. prosinec 2016

Projekt Shakespeare Ostrava 2016 po celý rok připomínal 400 let od úmrtí nejslavnějšího světového dramatika. Poslední akcí bude přednáška docenta Jiřího Joska. S tímto významným překladatelem a režisérem se můžete setkat 13. prosince od 18:30 v ostravském Divadle Jiřího Myrona.

V rámci večera bude promítnut krátký dokument o projektu a uskuteční se malá výstava fotografií ze společné akce Shakespeare v parku aneb Sen noci ostravské, a to za živého hudebního doprovodu. Vstup pro veřejnost je volný.

„Já sleduji již delší dobu, že v Ostravě se zkrátka dějí věci, takže Ostrava je, pokud jde o divadlo, kulturu, opravdu výjimečné město a myslím si, že takhle oslavit Shakespeara je strašně záslužný čin,“ přiznává Jiří Josek.

Jeho přednášku pro projekt připravila Filozofická fakulta Ostravské univerzity. Pozvala Jiřího Joska jako jednoho z předních znalců díla Williama Shakespeara. Ten se zaměří na dobový kontext a kontinuitu tvorby nejslavnějšího dramatika, zmíní specifika překladu shakespearovských her a osvětlí vlastní přístup při interpretaci a nové formulaci díla.

Přednáška s názvem Na cestě k Shakespearovi: Otázky po věrnosti a interpretaci při překladu jeho děl bude zakončena oficiálním rozloučením organizátorů celoročního projektu Shakespeare Ostrava 2016.

Iniciátory projektu bylo především Národní divadlo moravskoslezské, Kulturní centrum Cooltour a Letní shakespearovské slavnosti Ostrava, do festivalu se pak aktivně zapojila nejen všechna místní profesionální divadla, ale také další vzdělávací instituce i jednotliví umělci. Projekt podpořil také Český rozhlas Ostrava.

Bližší informace najdete na webových stránkách www.shakespeare2016.cz.

William Shakespeare
autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.