Cenný mokřadní ráj najdete u vytíženého havířovského rondelu

5. listopad 2014

Mokřadní ráj nedaleko centra Havířova na Karvinsku znají tamní lidé a hlavně ochránci přírody jako takzvané „mokřady u rondelu". Mohlo to být předměstí jako mnoho jiných, zastavěné obchodními centry nebo průmyslovou zónou. Je tam ale pořádně živo, mokro a zeleno.

Pravdou je, že čolkům, žábám a užovkám se líbí v místech i kousek od frekventovaného silničního uzlu. Kupodivu se jim daří, a jak jsme zjistili, území je dokonce pod evropskou ochranou.

„Tady se před námi někam pod břeh schoval skokan zelený. Máme tady vlastně tři skokany, kteří patří do skupiny zelených skokanů. Je to ten typický skokan zelený, pak je to skokan krátkonohý a skokan skřehotavý,“ vysvětluje Ivona Kneblová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

V „mokřadech u rondelu" je pořádně živo. Území na předměstí Havířova je ceněnou přírodní památkou, nově chráněnou v rámci evropské soustavy Natura. Bezmála patnáct hektarů najdete v lokalitě hned vedle frekventovaného dopravního uzlu. Kupodivu přírodě to nevadí, ostatně tohle území má pozoruhodnou historii.

„Ještě před vznikem Havířova se tady rozkládaly dva rozsáhlé rybníky, z nichž zůstaly už jen zbytky hrází porostlé staletými lípami a duby. Rybníky byly během výstavby města postupně zaváženy vším, co se stavební činností souviselo,“ popisuje Jan Smola z odboru životního prostředí havířovského magistrátu.

Čtěte také

Když se pak začaly provádět rekultivační práce na územích postižených důlní činností, sloužila lokalita jako místo, odkud se zemina zpětně odvážela.

„A tím, jak se tady člověk začal zase pohybovat, začal se obnovovat i ten hydrologický režim. Začala se tady objevovat místa, která byla více či méně zaplavována vodou,“ dodává Smola.

Mokřadní tůně a jezírka mezi Ostravskou ulicí, železniční tratí a řekou Lučinou jsou luxusní domovinou pro spoustu zvířat a rostlin. A pro predátory doslova prostřenou tabulí.

Užovka obojková

„Určitě tady loví čápi z nedalekého hnízda, které je v Šenově. Potom je tady volavka popelavá a tím největším predátorem je zde užovka obojková, která má tady poměrně velmi silnou populaci,“ vyjmenovává Jan Smola.

Takže vzhůru do mokřadu! Na pomyslnou procházku se můžete vydat poslechem přiloženého audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Záznam tohoto i dalších dílů pořadu pak najdete v iRadiu.

Spustit audio