Česká turistika se narodila v roce 1884 v Beskydech

13. červenec 2015

Prvním českým turistickým spolkem v Čechách a na Moravě byla Pohorská jednota Radhošť. Spolek, který vznikl v roce 1884, byl velmi aktivní hlavně v oblasti beskydských Pusteven, kde stavěl útulny pro turisty.

Pohorská jednota Radhošť vznikla ve Frenštátě pod Radhoštěm, a tak není divu, že právě ve frenštátském muzeu najdete stálou expozici věnovanou kolébce české turistiky. Zavede vás na atraktivní Pustevny i do lokality kdysi velmi živých frenštátských Horeček.

„Pohorská jednota začala svou činnost budováním útulen právě tady, na území radhošťských Beskyd. A než se jí podařilo ten pozemek zakoupit, zprvu tomu předcházelo nedorozumění, kdy se nedařilo i majitelku pozemku přemluvit k prodeji,“ říká kurátorka a vedoucí muzea Alena Figarová.

Založením Pohorské jednoty Radhošť vznikla první organizovaná turistická záležitost u nás. Do té doby tady nic takového neexistovalo.

„Její zakladatelé Edvard Parma a Štěpán Ježíšek toto vymysleli na společných studiích ve Vídni. Měli zkušenosti s německými a rakouskými turistickými spolky a zdálo se jim, že musí zachránit tady tu část radhošťských Beskyd pro Čechy, protože tady působil i německý spolek. Byl velmi rozpínavý a taky o ty hory měl zájem,“ dodává vedoucí muzea.

Jeden z prvních počinů Pohorské jednoty Radhošť najdete na Horečkách. „Tady v letech 1885 až 1886 vybudovali dvě takové vyhlídky. Jedna z nich, jmenovala se Libušínka, se nacházela na temeni takzvané Bartošovy Horečky. Dnes si můžeme ukázat bohužel už jen to místo, je zarostlé. Ale ta druhá vyhlídka, Milá domovina, je naštěstí ještě trochu zachovalá,“ vede nás na výlet Martin Trubač z frenštátského muzea.

Vyhlídka Milá domovinka
Spustit audio

Související