Cínový svět vojenské parády vzniká v Novém Jičíně

20. listopad 2015

Jaroslav Podmol z Nového Jičína by klidně mohl být zbrojířem a krejčím Laudonovy armády. Vojáky totiž odlévá z cínu a v titěrném provedení se všemi detaily taky vlastnoručně maluje. Jeho cínové armády se rodí v domácí sklepní dílně.

„Všechny ty formičky, co tady jsou a je jich asi devadesát, byly vytvořené pro dioráma bitvy u Domašova v novojičínské Laudonově expozici,“ říká Jaroslav Podmol u police plné forem, ze kterých se odlévají cínoví vojáčci.

I přes to množství ale přesně ví, kde koho má. Orientaci usnadňují popisky: jízda, vozy, dělostřelci a své místo mají i mrtvoly. „Dotváří realitu bitvy. Mrtvol je tady asi sedm druhů,“ vysvětluje.

Je to asi fenomén pro kluky, ale ve zdejší dílně najdete i princezny z cínu. Jaroslav Podmol se odlévání cínových figurek věnuje už léta. Jako kluk modeloval z plastelíny a kovové postavičky sbíral, živnostenský list má od roku 1990. Za tu dobu vybudoval slušnou armádu.

„Za těch pětadvacet roků jsem postavil bezmála polovinu Napoleonovy armády, jsou to desetitisíce figurek,“ počítá. „Jsem samouk, takže historické prameny si studuji sám. Když je to třeba napoleonské období, tak tam záleží na každém knoflíku. Musím to mít dotažené tak, abych nedělal chyby,“ dodává.

Jako oponenta má dceru Markétu. Ta už historii studuje. „Zatím tedy tři měsíce, ale celý život se v tom orientuji, tak se s taťkou občas hádáme, jestli je ten erb dobře. Občas vezmu některého vojáčka a zkouším ho nachytat, ale ne – má to fakt dokonalé,“ říká se smíchem.

Jaroslav Podmol s dcerou Markétou

Do Nového Jičína vás zveme v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio