Co udělat, aby Vánoce na dluh neskončily špatně

5. leden 2016

Máme za sebou vánoční svátky. Mnozí si na dárky vzali půjčky nebo zboží pod stromek nakoupili na splátky. Každoročně přitom v regionu přibývá lidí, kteří nezvládají splácet své závazky a končí v dluhové pasti.

Jak se do ní nedostat? A jak řešit problémy, pokud člověku na dveře zaklepou exekutoři? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky nabídla Poradna Českého rozhlasu Ostrava, do které jsme pozvali zástupce ostravské Poradny při finanční tísni Martina Gojného.

„Lidé by si měli uvědomit, že když si půjčí na tu chvilku radosti pod stromečkem, že potom je čeká celý rok splácení a starostí s tím spojených,“ připomněl Martin Gojný na úvod rozhlasové Poradny.

Většina lidí je podle něj zodpovědná. Přemýšlí, kde si půjčit, od koho a za kolik. Ale pořad je tady určité procento lidí, co chce věci hned, neuvažuje, kolik je to bude stát s navýšením, jaká je úroková sazba. Nezajímá je, jaké bude RPSN – chtějí to prostě rychle a jdou si za tím.

Čtěte také

Při výběru společnosti, u které budu chtít úvěr, bych měl být opatrný. „Lidem bych radil, aby se zamysleli, kde si půjčí. Máme tady nějaké větší bankovní domy, takže bych nejprve o půjčku žádal tam. Když mi tam nepůjčí, tak je něco divného a začal bych zkoumat, co se děje. Strach bych neměl ani u úvěrových společností přímo v obchodech, pokud jde o věc, kterou nutně potřebuji. Ale brát si půjčku na ulici z inzerátů, které jsou vylepené po sloupech, to mi logiku nedává,“ varuje Gojný.


Téma příští Poradny
Jaké nešvary objevili inspektoři při kontrolách potravin a pokrmů? Víte, jak reklamovat nekvalitní jídlo? A jak se v zimě správně skladují brambory? Na všechny tyto otázky odpoví Jana Pospíšilová a Jindřich Smička ze Státní a zemědělské potravinářské inspekce. Zeptejte se i vy - napište na poradna.ostrava@rozhlas.cz, v době vysílání volejte 596112266. Moderuje Andrea Čánová.

Poukázal přitom také na nekalé praktiky některých firem. „Některé firmy půjčují proto, aby to člověk včas nezaplatil. To znamená, ony žijí z toho, že je tam vysoký úrok, jsou tam sankce z toho nesplacení včas, a ti lidé, když si takovou půjčku berou, si to neuvědomí. Neuvědomí si, že budou mít větší problémy – jestli teď nemám na něco dva tisíce, tak potom čtyři tisíce na splátky nebudu mít vůbec,“ dodává.

Laik by se měl zamyslet nad tím, kde si půjčí. A jestli na to laik nepřijde, jsou od toho poradny. „Aby vzal třeba telefon a zavolal – někdo mi nabízí půjčku, poradno, prosím vás, mám tu smlouvu, podívejte se mi na to, co mi hrozí, když to nebudu splácet, co mi hrozí, když zaplatím méně a nezaplatím včas, a my mu to v poradně rádi vysvětlíme,“ říká Martin Gojný z ostravské Poradny při finanční tísni.

Celý rozhovor s Martinem Gojným uslyšíte v záznamu naší rozhlasové Poradny – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

autor: stj
Spustit audio