Co vše obnáší správná péče o chrup

4. únor 2015

Každé naše ráno většinou začíná a večer končí v koupelně - mimo jiné čištěním zubů. A právě tomuto tématu jsme věnovali naši pravidelnou středeční Lékárnu.

Co vše obnáší správná péče o chrup, co zubům a dásním naopak nejvíce škodí a s jakými problémy nejčastěji přicházejí pacienti do ordinace? O tom jsme hovořili se stomatologem Romanem Kerzlem.


Je pravda, že sklovina je to nejtvrdší, co v těle máme?

Ano, je to pravda. A řekl bych, že i to nejodolnější, protože tělo je schopno odbourávat minerály ze všeho možného, z kostí, ale ze skloviny nikdy. Takže to, že matky přicházejí o zuby kvůli tomu, že dítě si bere něco ze skloviny, není pravda.

Co je zubní kaz?

Zubní kaz je infekční onemocnění, které destruuje tvrdé zubní tkáně. Je to opravdu infekce. Je to důsledek činnosti bakterií, které v prvé řadě začnou rozpouštět zubní sklovinu, a v okamžiku, kdy se dostanou skrz tu zubní sklovinu, tak jsou schopné v podstatě konzumovat tu zubovinu, která je pod sklovinou. V tom nejhorším případě se dostanou až do nervu a to je potom příšerná bolest.

Co těm bakteriím nahrává?

Nejvíce jim nahráváme my, a to tím, že konzumujeme stále lepivější a sladší potravu. V minulosti se i na zámcích cukřenky zamykaly, dnes je cukr běžně dostupný a je úplně ve všem. To je jedna věc. A druhá věc je, že ty bakterie nevyháníme. Pokud se je naučíme účinně vyhánět každý den, nebudeme mít zubní kazy.

Často se setkáváme s pojmem zubní plak. Souvisí s těmi bakteriemi?

Zubní plak je vlastně povlak, který se vytváří na zubu. Je to povlak, který se vytváří především z bakterií, z látek, které ty bakterie produkují a z některých látek ze slin. Je třeba si ale říct, že zubní plak je velice organizovaná struktura – není to nějaké náhodné nahloučení těch bakterií. A díky tomu jsou taky velmi odolné. Takže představy, že si vypláchneme pusu nějakou ústní vodou a tím je zlikvidujeme, jsou úplně liché. Jedinou šancí, jak bojovat se zubním plakem, je ho mechanicky odstraňovat každý den.

A co zubní kámen, ten taky škodí? Co to vlastně je?

Zubní kámen je vlastně zkamenělá špína, dalo by se říct. Poněvadž je to zubní plak, do kterého se uložily minerály ze slin, a ten zubní plak v podstatě zkameněl. Vytváří další překážku v čištění zubů, protože se už nedostaneme tam, kde to máme zarostlé kamenem. Další věc je, že ten zubní kámen je velmi porézní. Představme si ho třeba jako pemzu, kterou si čistíme tvrdou pokožku. A v těch komůrkách si nerušeně žijí bakterie. A také dráždí mechanicky – jak narůstá na tom zubu, neustále odtlačuje dáseň, která musí někam ustoupit. A aby měla kam ustoupit, tak musí pod sebou odbourat kost. A když začne odbourávat kost, tak ten zub vypadne.

Takže jeden problém navazuje na druhý...

Přesně tak, je to všechno provázané. Ale jako červená nit se celou tou problematikou táhnou bakterie. Ty za to můžou.


Jak dlouho po jídle nebo jak často si čistit zuby? Nejen to se dozvíte při poslechu audio záznamu Lékárny (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly pořadu pak najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio