Co všechno se dá vytvořit z oceli. Kováři z Milostovic vystavují svá umělecká díla

15. květen 2017

Tisíc dvě stě padesát stupňů Celsia – tak se jmenuje nová výstava uměleckých kovářů z Opavy-Milostovic. V opavském Obecním domě na vás doslova dýchne atmosféra kovárny a můžete si tam prohlédnout celou řadu plastik, třeba velkého draka.

V Galerii Obecního domu v Opavě jsme natáčeli s jedním z autorů výstavy, s uměleckým kovářem Ondřejem Gélou. Právě on spolu s dalšími vytvořil opravdu unikátní exponáty. Nevěřili byste, co všechno se dá vyrobit ze železa nebo z kovu.

„Jsou to sochy, které vznikly na mezinárodních sympoziích, tak je to taková retrospektiva, kde je možnost nahlédnout do těch tajů, jak ty věci vlastně vznikají,“ říká Ondřej Géla.


Kovárna Milostovice je od roku 2002 spjata s Opavou. Dnes v ní tvoří tři umělečtí kováři a jeden zámečník. Výstava Tisíc dvě stě padesát stupňů Celsia je v Galerii Obecního domu k vidění do 18. června.

Na výstavě uvidíte například šachovnici s figurami – toto dílo vznikalo postupně pět let. Je to kombinace tří materiálů: železa, mosazi a nerezové oceli. Šachová deska má asi metr na metr.

„Její zvláštností je, že je rozvrstvena, takže vysoké figury stojí na nejvyšších polích a šachovnice je sestupněna do takového krvavého údolí, kde se vlastně odehrává ta bitva,“ vysvětluje kovář.

Najdete tady také dračí téma. Takže budete-li chtít přijít do Galerie Obecního domu a vidět třeba vývojové fáze umírajícího draka, do 18. června máte možnost se podívat, co všechno se dá z kovu vytvořit.

Umělecký kovář Ondřej Géla
Tisíc dvě stě padesát stupňů Celsia
Tisíc dvě stě padesát stupňů Celsia
autor: mrk
Spustit audio