Další cenné nové objevy v historických archivech hlásí kastelán zámku v Kuníně. Objeví se v nové knize

23. březen 2018

Dvacet let práce na obnově zámku v Kuníně letos připomene nová kniha. Tu dává dohromady tamní kastelán Jaroslav Zezulčík. Po nedávném objevu divadelní hry z pera nejznámější kunínské hraběnky Walburgy našel další zajímavé dokumenty. A to ve Vídni v archivu rodiny Harrachů, ze které hraběnka pocházela.

Asi nejzajímavějším nálezem je svatební oznámení hraběnky Walburgy, nejznámější majitelky kunínského zámku. Oznámení nebylo nikde nikdy publikováno, nebylo známo.

„Samotní Harrachové, jak vidíme na obrázku, si dokonce připsali špatné datum této svatby. A také udání, že není známo místo, kde tato svatba se nacházela. My víme, že svatba se konala 12. září 1779 na zámku Inzersdorf u Vídně, ten patřil rodině Harrachů. A tam se konala svatba. A jak se dočítáme, ona se konala inkognito, tedy tajně. To je taková pro nás překvapivá skutečnost, že stavba takto bohaté nevěsty z tak slavného rodu s manželem neméně slavné rodiny se konala takto v utajení,“ říká kastelán kunínského zámku.

Malá cedulka, která byla roznášena pouze sloužícím rodiny Harrachů, patří do rodinného archivu Harrachů, Familienarchiv Harrach, který je součástí státní archivu ve Vídni. Harrachovský archiv patří mezi největší šlechtické archivy celého Rakouska a rodina jej před mnoha lety postoupila právě státnímu archivu ke zpracování.

Vývod hraběte Bedřicha Augusta Harracha

„Postupně je tento archiv, který obsahuje stovky kartonů a tisíce písemností, zpracováván, takže se nedá vyloučit další velké překvapení. Pro náš zámek bude tento archiv nyní tou hlavní zlatou žilou, odkud budeme čerpat nové informace pro zámek a především pro publikaci, která by v letošním roce měla vyjít,“ dodává kastelán.

V archivu ve Vídni byl tři dny. „Byly to pouze tři dny, člověk potřebuje minimálně půl roku. Další cesta už bude celotýdenní,“ vypráví dále kastelán.

„Rodina Harrachů postavila také tento kunínský zámek, přizvala si zde svého rodinného architekta Hildebrandta, který vystavěl jediný zámek u nás v České republice. No a součástí archivu je také obrovská složka s korespondencí, kterou vedl hrabě Harrach z Bruselu se svým stavitelem z Vídně. Ta korespondence ukazuje přesný postup této významné stavby, ale také ukazuje na další stavby v regionu, které vznikly, jako je fara v Suchdole. Ale také na stavbu, která bohužel Hildebrandtem už nebyla nikdy postavena, a to je kostel v Suchdole,“ popisuje Jaroslav Zezulčík.

Korespondence Jana Lukáše Hildebrandta a Bedřicha Augusta Harracha ke stavbě zámku v Kuníně

A součástí té sbírky jsou také plány zámku Kunín? „Bohužel plány nebyly nalezeny, i když doprovodný materiál je obsažen v korespondenci rodiny Harrachů. Nicméně víme z ústní tradice badatelů, že jakési plány, především toho kostela, který nebyl realizován v Suchdole nad Odrou, se v rodinném archivu rodiny Harrachů nachází,“ dodává kastelán kunínského zámku Jaroslav Zezulčík s tím, že veškeré novinky se lidé mohou dozvědět v nové knize, která se připravuje na konec roku a bude věnovaná dvaceti letům práce na obnově kunínského zámku.

autor: Michal Polášek
Spustit audio