Děti ze Slezských Pavlovic mají nový klub, kde se mohou scházet. Jmenuje se Džungle

14. říjen 2016

Nízkoprahové kluby pro děti vznikají i v malých obcích. Příkladem jsou třeba Slezské Pavlovice na Bruntálsku, kde zařízení funguje přímo v budově obecního úřadu. O smyslu podobných klubů i na vesnicích jsme ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava mluvili se starostkou Slezských Pavlovic Lenkou Drozdovou (nezávislí).

Řekněte nejdříve, jak klub funguje a co dětem a dospívajícím nabízí?

Klub vznikl docela nedávno. Je to nový projekt, který jsme tady zřídili společně s o. p. s. Althaia. Už jsme tady něco podobného měli asi před pěti lety – bylo to takové nezávislé sdružení v rámci naší knihovny. Chtěli jsme to rozšířit, aby to děti mohly využívat celotýdenně. Je to klub, kde děti mají možnost využívat volnočasové aktivity, ať už nějaké kreativní nebo vzdělávací, máme domluvené a připravujeme různé přednášky pro děti.

Nízkoprahové kluby jsou zpravidla určené pro děti ze sociálně slabších rodin, je tomu tak i v případě klubu Džungle ve Slezských Pavlovicích?

Víte, ono se dá říct, že se naše oblast nachází v sociálně vyloučené lokalitě, ale náš klub navštěvují všechny děti, které tady v obci žijí. Myslím, že tady máme zastoupeny všechny děti, které mají zájem trávit svůj volný čas nějak smysluplně.

Jaký je u vás o služby nízkoprahového klubu zájem?

Zájem je určitě velký už jen vzhledem k tomu, že ty děti nemají takové možnosti jako děti ve městech. Nemají možnost navštěvovat různé kroužky nebo kluby, které jsou k dispozici běžně ve městech. Jsme jedno zařízení, které tady v okolí funguje. Bohužel autobusová doprava není taková dostupná jako někde jinde, takže děti toho našeho klubu využívají. Chodí nám tady pravidelně asi dvacet dětí, což je skoro polovina všech zdejších dětí.

autoři: hup , iha
Spustit audio