Díla Salvadora Dalího, jednoho z nejkontroverznějších umělců 20. století, můžete vidět v třineckém muzeu

26. leden 2018

V Třinci začala výstava děl Salvadora Dalího. Nabízí více než 80 jeho prací. Láká nejen na ukázku jeho tvorby, ale i na spoustu informací o životě umělce, který patří mezi nejsvéráznější a nejkontroverznější představitele světového surrealismu. Hned u vstupu třeba návštěvníky vítá jeho nadživotní fotografie.

„Byl to uhrančivý Španěl s pěknými rysy tváře, prodloužené vlasy, knír. Ten jeho neskutečný knír byl takový jeho podpis na tváři, takže si ho voskoval, prodlužoval. Ten knír je prostě Salvador Dalí,“ říká ředitelka muzea Eva Zamarská.

„Když jsem trošku studovala jeho životopis, tak jsem si opravdu říkala, že je to šílenec, génius. A tím, že mám ráda citáty, tak jsem si dovolila spoustu jeho citátů tady zaznamenat,“ dodává.

Dalí měl recept na to, jak vydělat hodně peněz. Své obrazy prodával za miliony dolarů. Za svou kariéru namaloval přes 1500 obrazů.

Muzeum vystavuje osm desítek jeho grafik. Podstatnou část výstavy tvoří i pestrobarevná série s květinovými motivy nebo ukázky ilustrací ke knize. Třinecké muzeum také seznamuje návštěvníky se zajímavými momenty umělcova života.

Salvador Dalí v třineckém muzeu
autor: iha
Spustit audio