Divadlo Petra Bezruče uvádí novou hru Kazimír a Karolína. Odehrává se na Stodolní ulici

6. březen 2015

Ostravské Divadlo Petra Bezruče chystá na dnešní večer premiéru nové hry Kazimír a Karolína. Příběh mladých milenců, který se původně odehrává na německém Oktoberfestu, tvůrci přenesli na legendární ulici Stodolní.

Dramatik Ödön von Horváth hru napsal v 30. letech 20. století. Pro Bezruče byla ale natolik aktuální, že její děj přenesli do současné Ostravy. A místo na pivní festival ji umístili do legendární ulice Stodolní.

„Mě to úplně fascinovalo, abych pravdu řekl. Protože bezprostředně po přečtení té hry jsem v pátek večer procházel Stodolní a úplně mě zarazilo, že ten pocit, který jsem si odnášel z toho přečtení, je podobný tomu, co zažívám při pozorování, co se tam všechno děje,“ popisuje režisér a umělecký šéf divadla Štěpán Pácl, jak vznikla myšlenka přesunout skoro sto let starou hru do ostravského prostředí.

Kazimír a Karolína je totiž nadčasová hra o mladé lásce, nedorozumění a neschopnosti si naslouchat. „V tom tepajícím rytmu hudby a tekoucího alkoholu se spousta takových podobných příběhů na Stodolní ulici odehrává. A v tom si myslím, že to vidění světa, tak jak ho viděl Horváth v roce třicet, je podobné,“ dodává Pácl.

„Když jsem tu hru poprvé četla, tak jsem se až vyděsila, jak je to opravdové a reálné. Jak ty věty nebo i ten jazyk může být současný, jak se lidi mezi sebou neumějí vyjadřovat. A je to takový návod, jak neřešit problémy,“ říká k nové inscenaci herečka Pavla Gadošíková, alias Karolína.

Po jejím boku se coby Kazimír představí Michal Sedláček, který kromě hlavní role zvládá na jevišti ještě hrát na klávesy. Důležitou součástí hry je totiž živá kapela Freakband, která vytváří nejen hudební kulisu, ale pro hlavní postavy i nepřekonatelný hluk, který jim brání se dorozumět.

Kazimír a Karolína v ostravském Divadle Petra Bezruče

„Tohle uskupení je úplně geniální. Právě jsem říkal klukům, že si můžeme udělat turné po republice, protože myslím, že nám to šlape pěkně a že diváky ani nenapadne, že to není kapela, která funguje jen asi měsíc a půl. Fakt zníme jako kapela, která hraje leta letoucí,“ pochvaluje si Sedláček.

Sami diváci se o tom můžou na vlastní oči i uši přesvědčit poprvé už dnes od 18:30, kdy má Kazimír a Karolína u Bezručů premiéru.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.