Do Oder se vrací katovna s mučírnou. Vybavena prý bude do roka a do dne

27. květen 2016

Skřipec, španělské boty anebo rovnou popravčí špalek. To byla pochmurná vyhlídka pro všechny, kteří se před pár staletími ocitli v městském žaláři v Odrách. Právě na tomto místě teď ožívá muzejní Katovna s mučírnou, která připomíná kus minulosti zdejšího kraje.

Městská strážnice s katovnou a mučírnou je v Odrách poprvé písemně zmiňována v polovině 16. století. V původních prostorách historického domu, který prošel rekonstrukcí, v současné době vzniká muzeum, kde se návštěvníci mimo jiné dovědí, že Odry kdysi neměly vlastního kata, a tak sem jezdil vykonávat svou práci kat opavský.

„Bohužel ještě v této mučírně nemáme vybavení, ale už se to chystá. Už se nastartoval kontakt s kovářem, který to vyrábí, a také máme kontakt s člověkem, který vyrábí ty dřevěné nástroje. Takže do roka a do dne by to snad mohlo být,“ říká Květoslav Wiltsch, průvodce v Katovně a taky předseda Historicko-vlastivědného spolku.

Před staletími byl nejdůležitějším mučicím nástrojem skřipec. Je to vlastně takový o zeď opřený šikmý žebřík s navijákem. Na něj se ‚postižený‘ přivázal za nohy a za ruce a roztahoval se tak dlouho, až se přiznal.

„A když i tomu odolal, tak ho potom ještě kat různě pálil na bocích svíčkami nebo horkým železem a tak dále,“ upřesňuje Wiltsch s tím, že mají do nového muzea objednány také španělské boty.

Další zajímavosti o oderské katovně se dovíte v našem magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu (viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek').

autor: čan
Spustit audio