Dramatizace úspěšné americké knihy Mládí v hajzlu má premiéru v Ostravě

12. květen 2017
Dobré odpoledne

V Divadle Petra Bezruče má dnes premiéru inscenace podle populárního románu amerického spisovatele C. D. Payna Mládí v hajzlu. Formou deníkových záznamů vypráví o strastech zamilovaného čtrnáctiletého kluka. Ostravská divadelní společnost je v první v Česku, která knihu převedla na jeviště.

Titul vybrala umělecká šéfka souboru a režisérka představení Janka Ryšánek Schmiedtová. „Bylo mi patnáct let, když mi knihovnice dala do ruky knihu Mládí v hajzlu. To už byla kultovní v Americe a stala se jí i v České republice,“ vzpomíná režisérka.

První část osmidílné série, ze které inscenátoři v Ostravě vycházeli, je z roku 1995. Podle režisérky nepotřebovala žádné omlazování.

„Jestli je něco aktuálního na té knížce, tak je ten nádherný pocit, že život začíná a bude jenom dobrý, protože našel lásku svého života. To činí tu knížku neustále aktuální, dobrou a vtipnou,“ dodává.

Hlavní hrdina Nick Twisp je citlivý a chytrý mladík. Své duševní stavy a situace, ve kterých se ocitá, popisuje šťavnatým jazykem. Divadlo Petra Bezruče v pozvánce na představení diváky s nadsázkou varuje, že to není nic pro stydlivky a outlocitný duše.

„Ta předloha pracuje s vulgarismy, ale myslím si, že všechny mají svoje opodstatnění. Psát deník dospívajícího kluka, držet to ve spisovném jazyce by asi nebylo úplně pravdivé,“ říká autorka dramatizace a dramaturgyně inscenace Kateřina Menclerová. Podle ní je ale představení určeno i pro lidi starší patnácti let.

Děj se odehrává na letní dovolené. Nick, kterého hraje Jakub Burýšek, ji trpí s matkou a jejím přítelem. Tam pozná krásnou dívku, která už ale má přítele.

Pro devatenáctiletého Jakuba Burýška je to první hlavní role. I když říká, že sám měl pubertu klidnou a nenápadnou, svého hrdinu chápe a oceňuje barevný popis jeho pocitů a zážitků.

„V tom si myslím, že je to zajímavé. Jak ten čtrnáctiletý kluk vidí vlastně svět dospělých, jak on si představuje lásku. Je v něčem zkreslený, v něčem čistý, v něčem naivní,“ všímá si herec.

Premiéra inscenace Mládí v hajzlu je dnes večer o půl sedmé. První repríza, která není vyprodaná, se hraje 7. června.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.