Dům s věžičkou v Rybí. Ojedinělý, přesto desetiletí chátrá. Ale má naději

16. únor 2016

Když ho původní majitel kdysi stavěl, měl prý v ruce plány přivezené až z Ameriky. Dům s věžičkou v obci Rybí na Novojičínsku je každopádně ojedinělý a velmi zajímavý. Léta chátral, teď ho ale získal nově založený spolek a má s ním velké plány.

Číslo popisné 102 v centru obce. Dnes nevyužitá budova se zahradou kdysi sloužila jako pekárna a obchod. Po letech chátrání má ale ožít jako nové společenské centrum obce a nabídnout zázemí i turistům.

„Je to jediný objekt s věžičkou nejen v obci ale v širším regionu. A protože je takový unikátní a hodně zajímavý, tak jsme se rozhodli, že založíme spolek a budeme se snažit o jeho opravu,“ říká starostka Marie Janečková.

Spolek se jmenuje Společenské centrum Věžička. A plánuje, že až se dům dá do pořádku, bude v něm sál, ve kterém by se mohla konat setkání lidí z Rybího a okolí – buď hudební kulturní akce, nebo nějaké výstavy.

„Takže by to bylo opravdu takové společenské centrum s multifunkčním využitím,“ dodává předsedkyně spolku Radka Honešová.

Proměna zchátralého domu je od samého začátku kolektivním dílem členů spolku a dalších lidí z obce. Dali hlavy dohromady a vymysleli spoustu nápadů, třeba využití věžičky. Bude sloužit jako útulna, místo pro noclehy.

„Aby třeba cyklisté, kteří tudy projíždějí, se mohli na jednu noc ubytovat. A pak zase jet dál,“ vysvětluje starostka.

Pokud vás zajímá, jakou funkci měla věžička původně, jaké další plány mají s celým objektem v Rybí, poslechněte si záznam našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Dům s věžičkou v Rybí
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.