Dvě architektonická díla v duchu socialistického realismu se dočkají opravy

18. srpen 2017

V Ostravě-Porubě plánují opravit hned dvě architektonické památky. Jedná se o dekorativní stěnu Eduarda Ovčáčka a Drahoslava Berana a známé průčelí takzvaného porubského oblouku. Ten byl postaven v padesátých letech minulého století ve stylu socialistického realismu a od roku 2008 je i kulturní památkou.

Porubský oblouk se klene nad rušnou Porubskou ulicí. Průčelí tohoto historického oblouku chce obvod nechat zrestaurovat.

„Co vidíme nahoře na průčelí, je terakotový reliéf. Má rozměry deset metrů na tři metry a znázorňuje víceméně spíš rodinný motiv. Když je to sorela a socialistický realismus, čekali bychom, že tam uvidíme něco budovatelského. Ale není tomu tak. Vidíme tam děti, kolo, psa. Z budovatelství zbyla jen zkřížená kladívka,“ říká Pavlína Nováčková z porubského úřadu.

Podle ní tam ale původně budovatelský reliéf měl být. Když se na počátku 50. let minulého století oblouk stavěl, tak v prvotních nákresech se s údernickým budovatelským jádrem počítalo a v plánech ho najdeme. Nakonec ale stavbu ozdobil rodinný motiv.

Při pohledu na budovu je evidentní, že původní barva byla cihlová. Nicméně teď jsou barvy zašedlé, špinavé, na některých místech se materiál i odlupuje.

„Je to poškozeno holubím trusem, který je všudypřítomný. Potom jsou tam mechy, lišejníky, náletové dřeviny. Zjistili jsme, že se na to pravděpodobně od doby, co se reliéf instaloval, nesáhlo. Mnohem horší pohled je ale zezadu a to je upevnění toho reliéfu. Tam se to drolí a koroduje,“ dodává Nováčková.

Architektura sorela v Ostravě-Porubě

Vzácné není jen průčelí oblouku, ale celý bytový objekt, který je kulturní památkou. „V mnoha ohledech kopíruje Palác sovětů, který se nacházel v Moskvě. Je stavěn v socialistickém realismu, což je tedy úžasný sloh. I z toho důvodu, že je i dnes po mnoha letech stále diskutabilní, ne každý se s ním ztotožní, ne každý ho má rád, ale je specifický pro danou dobu,“ připomíná.

Opravy se dočká i dekorativní stěna

Porubský obvod chce nechat opravit ještě jedno umělecké dílo a tím je dekorativní stěna Eduarda Ovčáčka a Drahoslava Berana, která se nachází v pátém obvodu. Tam budou úpravy zahrnovat hlavně očištění. Dále se počítá s bílým nátěrem, což má podle Pavlíny Nováčkové připomínat „ten bílý beton, ze kterého je ta stěna vyrobena“.

Dekorativní stěna byla vytvořena v roce 1973 a najdete ji mezi ulicemi Bulharská a Alžírská. Stěna z pohledového betonu je složená ze 138 krychlí. Dílo je ve špatném stavu a restaurace vyjde na 117 tisíc korun.

Architektura sorela v Ostravě-Porubě
autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.