Falešná továrna ze dřeva měla zmást bombardéry

3. duben 2015

Kouří se z toho, ale továrna to není. Vedou tam koleje, ale fabrika to není. Co je to? Past na spojenecké letce! Potěmkinova vesnice u Kravař měla uchránit vítkovické železárny od dopadajících pum.

Během války vyrostly na mnoha místech Evropy falešné továrny. Byly to cíle, které měly zmást navigátory v bombardérech, aby uchránily skutečná průmyslová centra. Jedna taková maketa vznikla v roce 1943 rovněž nedaleko Kravař na Hlučínsku. Napodobenina vítkovických železáren měla uchránit skutečnou továrnu před bombardováním spojenců.

Hlučínsko bylo za války připojené přímo k Třetí říši, místní muži proto museli na frontu v řadách wehrmachtu. Ti, kteří pro pokročilý věk do armády nenarukovali, se pak podíleli na stavbě této makety umístěné u obce Kouty na levém břehu řeky Opavy.

0:00
/
0:00

Podle pamětníka Reinharda Večerka, kterému tehdy bylo patnáct let, postavili napodobeninu v rekordně krátkém čase: „Já jsem to tenkrát obdivoval. Maketa byla na celém prostranství, velikostí se podobala Vítkovicím,“ popisuje Večerek.

Nejednalo se jen tak o nějakou odbytou práci. Řemeslníci postavili dokonce tovární komíny vyrobené z kmenů stromů, vysoké dílny z rákosu a pleteného proutí i falešné dřevěné koleje. Aby byl efekt dokonalý, spaloval se v sudech mazut. V případě leteckého poplachu se tak začal z komínů valit černý kouř jako ze skutečných Vítkovic.

Na maketě se nenachytal jediný spojenecký bombardér

Je pochopitelné, že místním lidem se maketa vůbec nelíbila. Obávali se, že bomby dopadnou nejen na ni, ale i na blízké osídlení. Měli ale štěstí, od roku 1943 až do konce války se totiž na maketě nenachytal jediný spojenecký bombardér. „Ani jedna puma tam nespadla. Ti tam nahoře se asi smáli, když to viděli,“ vypráví Reinhard Večerek.

Na konci války atrapa rychle zmizela. Boje při Ostravsko-opavské operaci totiž Kouty značně poškodily. Někteří lidé z vesnice i z blízkého okolí se proto na falešnou továrnu po přechodu fronty vrhli a dřevo rozebrali na opravu domů. Dnes už po těchto unikátních válečných kulisách nenajdete žádnou stopu. U řeky Opavy se v těchto místech nachází poklidná přírodní rezervace.

Spustit audio