Festival ProTibet se i letos zastaví v Moravskoslezském kraji

2. březen 2017

V Ostravě a dalších městech Moravskoslezského kraje se můžete po celý březen seznámit s historií a kulturou Tibetu. Ve vybraných městech totiž začíná už 16. ročník festivalu ProTibet, který během celého měsíce nabídne tematické přednášky, výstavy a filmové projekce. Výtěžek poputuje na podporu vzdělání buddhistických mnišek. Další podrobnosti nám v telefonickém rozhovoru prozradila Johana Krajčírová z pořádající organizace M.O.S.T.

Proč pořádáte festival právě v březnu?

Váže se to k datu 10. března, což je datum připomínající povstání Tibeťanů proti čínské okupaci v roce 1959. V tento den se konají akce na podporu Tibeťanů nejenom v České republice ale po celém světě. Z toho důvodu vznikl také festival ProTibet.

S festivalem jste začali před 15 lety v Ostravě, do kolika měst se za tu dobu rozrostl? A kam na něj můžeme vyrazit v rámci našeho regionu?

Festival už je ve více než 30 městech České republiky a ve dvou na Slovensku. V našem kraji se můžeme podívat na festival samozřejmě v Ostravě a dále v Havířově, Novém Jičíně a v Opavě.

Jaký program na lidi čeká?

Návštěvníky čeká řada besed, promítání, výstav, čtení pohádek, cestovatelské besedy. A takovým nejvýznamnějším hostem je letos tibetský budhistický mnich Pema Samdup. Bude povídat o vzdělávání v klášterech a hlavně také o projektech, které sám realizuje na podporu místní komunity.

Festival ProTibet je benefiční a každý rok jeho výtěžek věnujete a různé dobročinné účely. Proč jste si letos vybrali právě mnišky?

Obecně nás zajímá problematika vzdělávání žen a myslíme si, že vzdělávání mnišek je takové netradiční téma, které není moc reflektované a je trošičku podceňované téma. Žen, které si volí toto studium, není mnoho a v místech, kde chtějí studovat, mají horší podmínky než třeba muži. Proto bychom na toto téma chtěli upozornit. Letos je také velký milník ve vzdělávání mnišek, protože poprvé mohly získat nejvyšší titul v budhistických studiích.

autoři: Petr Soukup , Kateřina Daňková
Spustit audio