Filipka patří k oblíbeným turistickým cílům. Možná tam přibude rozhledna

22. říjen 2015

Vrchol Filipka ve Slezských Beskydech na Frýdecko-Místecku bývá v obležení turistů víceméně celoročně. Nenáročná trasa nabízí výhledy do krajiny a další výletnické atrakce.

Přes sedm set metrů vysoký vrchol je křižovatkou turistických tras a taky místem, kde se potkávají katastry hned několika obcí. Turisti na Filipku míří za dalekými rozhledy a taky za pohostinností místních chatařů.

Jaroslav Rychtárek z chaty Hrádek stojí uprostřed sjezdovky a svolává stádo ovcí. „Ovečky do těch Beskyd vždycky patřily. Spásají nám sjezdovku, kterou následně nemusíme před zimou upravovat nějakým sekáním,“ říká chatař.

Na Filipce se snažili zviditelnit už v roce 2012, kdy byla na trase postavena zvonička svatého Izidora. Na vrcholku kopce kromě rozcestníku najdete taky přístřešek a vizitky tří obcí, které se na úpatí Filipky nacházejí. U zvoničky vyrůstá i Alej dobra.

„Je to místo s neuvěřitelně krásným výhledem do širokého okolí, je odtud vidět i Malá Fatra. Chtěli bychom tu trasu ještě něčím ozvláštnit. A tak přemýšlíme nad vybudováním rozhledny, která by měla výšku asi dvacet, pětadvacet metrů,“ přibližuje další uvažované plány starosta Hrádku Robert Borski.

Na Filipku jste zváni v našem toulavém magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v iRadiu nebo zde – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio