Fryštátský kostel se pyšní několika vzácnými kuriozitami

28. květen 2015

Farní kostel Povýšení svatého Kříže v Karviné-Fryštátě je nejstarší stavební památkou na území města. Svatostánek poblíž zámecké zahrady se pyšní taky několika kuriozitami.

Kvůli zázračné moci Panny Marie Fryštátské byl a je v hledáčku věřících a nedávno výčet rarit obohatily taky jedinečné fresky. Malby připomínající středověký komiks se ukrývaly pod nánosy starých omítek.

„Jedná se o fresky z 15. století, které na východní stěně znázorňují umučení svaté Barbory a na západní stěně svaté Kateřiny. A skutečně – říká se tomu kniha pro chudé, to znamená obrazové znázornění něčeho, co bylo podáno v textu. A protože v 15. století lidé tak moc nečetli, tak se všechno zobrazovalo. Můžeme tedy říci, že ty naše fresky jsou takovým komiksem pro věřící,“ vysvětluje farář Przemyslaw Traczyk.

Jeden příběh se týká svaté Kateřiny, druhý svaté Barbory. „Jedná se o umučení obou světic katolické církve, umučení za víru, za věrnost Ježíši Kristu. Ve dvanácti, patnácti obrazech je to scéna po scéně,“ dodává farář.

Fresky byly objeveny ještě za jeho předchůdce pátera Daniela Víchy, když se asi tři roky zpátky připravovala výmalba kostela. Tehdy se spolu s památkáři pustili do průzkumu toho, co kostel skrývá. Pod patnácticentimetrovou vrstvou omítky objevili tyto středověké malby.

Čtěte také

Fresky ale nejsou jedinou vzácností. „V protikapli máme zázračný obraz Panny Marie Fryštátské. Málokdo ví, že je tady v kostele poutní místo, že tady máme patronku spojenou přímo s Fryštátem,“ říká farář Przemyslaw Traczyk.

„Zázračný obraz Panny Marie Fryštátské má svou velkou historickou hodnotu. Pochází ze 17. století a určitě je vzácný tím, jak se traduje, že způsobil uzdravení faráře Jakuba Bučka, který zemřel v roce 1698 a kterému byl před smrtí obraz přiložen k tělu. Farář se v důsledku toho probral z mdlob a stačil ještě přijmout svátosti umírajících,“ popisuje historička Muzea Těšínska Kateřina Stenchlá.

Více se o kostele dovíte poslechem audio záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). V reportážích mimo jiné vystoupáme na kostelní věž nebo se zastavíme ve zvonici.

Z kostelní věže máte Karvinou jako na dlani
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.