Glaukom je zákeřné onemocnění oka. Jak na něj?

3. září 2014

Glaukom neboli zelený zákal je nemoc, která bez včasné léčby může skončit až úplnou ztrátou zraku. Hlavním rizikovým faktorem je zvýšený nitrooční tlak, kterého si bez lékařského vyšetření nemusí pacient vůbec povšimnout.

Zelený zákal je velmi nebezpečná a zákeřná nemoc zvláště ve své bezbolestné chronické podobě. S věkem se zvyšuje počet pacientů, kteří tímto onemocněním trpí. A protože je ze začátku bezpříznakové, málokdy je diagnostikováno včas.

O zákeřném onemocnění oka jsme v rozhlasové Lékárně hovořili s primářem očního oddělení Nemocnice Karviná-Ráj Jiřím Slepánkem.

Co je glaukom, co se v oku odehrává?

Je to skupina onemocnění, které má typický nález na papile zrakového nervu, to znamená na výstupu nervu z oka. Nemoc je provázena poruchou periferního zorného pole, takže postupně dochází k zužování zorného pole až k charakteru klíčové dírky a potom ke slepotě. Čili zpočátku, pokud není provázena vysokým tlakem v oku - a nemusí to být vždycky, je nebolestivá.

Co jsou hlavní příčiny vzniku zeleného zákalu?

Těch příčin je mnoho. Od dědičnosti, rasy... Samotných zelených zákalů je množství – od vrozených, že je tam nějaká porucha oka, může to být cévní porucha. Můžou to být příčiny zevní, například štítná žláza, která zvýší tlak v očnici a neodtéká krev z oka, zvedá se tlak.

A jednou z příčin je i vysoký nitrooční tlak. Takový, který cévní regulace oka nedokáže zvládnout. Každý jedinec má vlastní nitrooční tlak, který toleruje a který už ne. Takže jsou glaukomy, které mají nízký tlak, často spojený s poruchami regulace – jako ženy mají migrény, studené ruce a podobně. Tam ten tlak může být normální, a přesto jsou glaukomové změny.


Jak se zelený zákal diagnostikuje, jak se léčí a další informace si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly Lékárny pak najdete v iRadiu.

autor: čan
Spustit audio