Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku slaví 120 let

12. říjen 2015

Na počátku dlouhé historie Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku stála snaha vlastenců podpořit český vliv ve městě. Na sklonku 19. století tedy založili české gymnázium a začali tak psát historii jednoho z nejprestižnějších vzdělávacích ústavů v okolí.

Za 120 let svého trvání škola několikrát změnila sídlo, název a osudy některých jeho studentů nebyly vždy růžové. Nejprve nám však historik a učitel gymnázia Martin Žamboch prozradí více o počátcích gymnázia.

„Gymnázium bylo založeno roku 1895 a zpočátku nemělo vlastní budovu. Bylo umístěno několik let provizorně – nejprve to bylo nadohled od naší současné školy v budově zimní hospodářské školy poblíž kostela svatého Jana a Pavla, kde pobývalo rok. Poté dostalo přístřeší v Národním domě v Místku, což byla nově dokončená stavba, a teprve roku 1899 se gymnázium dočkalo nové budovy na Palackého třídě v Místku, dnes sídla obchodní akademie,“ popsal Martin Žamboch.

A právě tam nastoupil do primy Vilém Vlk. „Bylo to v nehezké době 1939, když tady v září nastupovali němečtí agresoři, němečtí okupanti. Pamatuji si, že sněžilo, takové nevlídné počasí bylo a šli jsme ještě s dalšími kolegy od nás do gymnázia,“ začíná vzpomínku.

Malý primán byl však tehdejší atmosférou, která vládla na gymnáziu, ohromen. Dlouho mu ale nebylo dopřáno studovat.

„Tehdy jsme šli ještě se spolužákem a před gymnáziem stála dvě nákladní auta přikrytá zelenou plachtou a před školou stál školník a křičel – Nikam nechoďte, dneska není vyučování! Ptali jsme se proč, ale řekl nám jen, že to nás nemusí zajímat. Tak jsme šli s veselou domů. Asi za dva dny nám vzkázali, že škola byla zavřená,“ popisuje Vilém Vlk.

Psal se rok 1943 a gymnázium bylo uzavřeno na dva roky. Vilém Vlk se sice na krátko ještě do školy vrátil, ale jeho zájmy ho už vedly jinam, gymnázium nedokončil. Přesto na něj, tak jako nepřeberné množství absolventů, stále rád vzpomíná.

Natáčení magazínu Křížem krajem. Zleva: Učitel Martin Žamboch, ředitelka Olga Onderková a pamětník Vilém Vlk

Další vzpomínky pana Vlka, povídání učitele Martina Žambocha a ředitelky školy Olgy Onderkové jsme zaznamenali v magazínu Křížem krajem, který jsme dnes celý věnovali právě Gymnáziu Petra Bezruče ve Frýdku-Místku. Záznam pořadu najdete v iRadiu nebo v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.