Gymnázium v Bílovci slaví 70 let. Historie školy přináší hodně zajímavých příběhů

7. září 2016

Gymnázium v Bílovci má velký důvod k oslavám. Právě v těchto dnech je to 70 let, kdy se zaplnilo studenty, profesory a začala tam výuka. Dnes se hlavně zaměřuje na matematiku. Nás však zaujala i jazyková učebna. Ta je totiž v bývalé ložnici školníka.

Historická budova bíloveckého gymnázia stojí kousek od náměstí. Gymnázium má 70 let, nicméně ta budova je zjevně starší. Co tady bylo předtím?

„Původně to byla německá chlapecká škola. Během druhé světové války zde byl vojenský lazaret, no a od roku 1946 je zde česká střední škola, původně tedy reálné gymnázium a dnes Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci,“ říká ředitel gymnázia Vít Schindler.

K historické budově v 80. letech nechal tehdejší ředitel přistavět několik budov, které byly potřebné kvůli rozšíření výuky o takzvané matematické třídy. V 90. letech pak ještě přibyla školní jídelna s kuchyní.

My využíváme krátkou chvíli přestávky k nahlédnutí do jedné z učeben, která vypadá v podstatě běžně. Je to jazyková učebna. Je ale něčím zvláštní.

„Říkáme jí ložnice, protože tato místnost byla původně součástí bytu školníka, který se údajně jmenoval pan Jiluša, a který tady vlastně také sídlil. A tato učebna se potom vlastně přestavěla na jazykové učebny, takže i starší studenti si ji pamatují jako jazykovou učebnu, které se říká ložnice,“ vysvětluje ředitel gymnázia.

Jazyková učebna zvaná ložnice

Pavlína Andreeová učí na bíloveckém gymnáziu český jazyk a dějepis už téměř 30 let. Její vzpomínky jsou ale ještě staršího data. Učila tam totiž už její maminka.

„Třeba si vybavuji, že jsem tady za ní chodila a vždycky se mi spojí s tou vzpomínkou ty překrásné historické dveře, na které jsem nikdy nemohla dosáhnout a vždycky jsem musela čekat, až mi někdo ze studentů otevře a vpustí mě dovnitř. No a pak jsem se tady vrátila jako student, vystudovala jsem toto gymnázium, a když jsem pak hledala práci v roce 1988, tak jsem měla docela štěstí, protože moje bývalá češtinářka Dana Bémová mi vlastně nabídla místo po ní. A jsem tady až do dneška,“ říká učitelka Pavlína Andreeová.

Gymnázium má matematické zaměření. Jak k němu vlastně přišlo a jak přišlo k tomu jménu Gymnázium Mikuláše Koperníka?

Udělení názvu Gymnázium Mikuláše Koperníka

„V roce 1974 byla škola pověřena ministerstvem školství péčí o žáky talentované v matematice. A potom vlastně posléze v roce 1978 byl škole propůjčen čestný název Gymnázium Mikuláše Koperníka v Bílovci,“ dodává ředitel gymnázia Vít Schindler.

Bílovecké gymnázium nabízí čtyřletý a osmiletý obor studia a v současné do něj chodí asi 370 žáků.

 Budova Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci
autor: Michal Polášek
Spustit audio